Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašičice praška za pecivo
5 kašika kakaa
6 kašika tople vode
prstohvat soli
Mliječni krem:
700 ml mlijeka
70 gr gustina
2,5 kašike šećera
100 gr bijele čokolade
150 gr putera
100 gr šećera u prahu
Glazura:
150 gr mliječne čokolade
3 kašike mleka
1 kašika šećera
100 g margarina
Dekoracija:
mrvice od čokolade
Priprema:
Ulupati bjelanca sa soli pa dodati šećer, pa žumanca. Postepeno vodu uz mućenje pa na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Od ove smjese ispeći dvije kore na 180 stepeni.
100 ml mlijeka odvojiti i pomiješajti sa šećerom i gustinom, ostatak staviti sa izlomljenom čokoladom da provri. Kada provri zakuhati smjesu i miješati pa skloniti sa vatre da se ohladi. Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohladjen krem.
Pomiješati sve sastojke za glazuru pa staviti na laganu vatru da se otapa i skuha. Skloniti sa vatre pa ostaviti da se ohladi.
Kore isprskati mlijekom pa nanijeti bijeli fil, pa pola mliječne glazure pa drugu koru, bijeli fil pa ostatak glazure. Na kraju posuti mrvicama.
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašičice praška za pecivo
5 kašika kakaa
6 kašika tople vode
prstohvat soli
Mliječni krem:
700 ml mlijeka
70 gr gustina
2,5 kašike šećera
100 gr bijele čokolade
150 gr putera
100 gr šećera u prahu
Glazura:
150 gr mliječne čokolade
3 kašike mleka
1 kašika šećera
100 g margarina
Dekoracija:
mrvice od čokolade
Priprema:
Ulupati bjelanca sa soli pa dodati šećer, pa žumanca. Postepeno vodu uz mućenje pa na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Od ove smjese ispeći dvije kore na 180 stepeni.
100 ml mlijeka odvojiti i pomiješajti sa šećerom i gustinom, ostatak staviti sa izlomljenom čokoladom da provri. Kada provri zakuhati smjesu i miješati pa skloniti sa vatre da se ohladi. Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohladjen krem.
Pomiješati sve sastojke za glazuru pa staviti na laganu vatru da se otapa i skuha. Skloniti sa vatre pa ostaviti da se ohladi.
Kore isprskati mlijekom pa nanijeti bijeli fil, pa pola mliječne glazure pa drugu koru, bijeli fil pa ostatak glazure. Na kraju posuti mrvicama.