Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, lipnja 02, 2014

Lisitići

Sastojci:
300 g brašna
2 jajeta
1 velika kašika masti
1/2 ravne kašičice soli
1 kašičica šećera
1 kašika ruma
1 dl mlake vode
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Zamjesiti tjesto od jaja, brašna, soli, šećera, ruma ili rakije i vode.
Tjesto je tvrdje, malo ga ostaviti da odstoji, nekih 10-tak minuta, rastanjiti ga i po njemu poprskati rastopljenu mast. Tjesto presaviti kao za lisnato, ostaviti 10-tak minuta te ga tanko rastanjiti.
Kuhinjskim točkićem isjeći romboide, zasjeći ih kroz sredinu.
U dubljoj tavi zagrijati mješavinu masti i ulja, u vrelu masnoću stavljati po jedan listić, kašikom ga sa svih strana "zalivati" vrelom masnoćom da se podignu klobuci, okrenuti drugu stranu i pržiti do zlatne boje.
Izvaditi pržene listiće na upijajući papir, malo prohladiti, pošećeriti i uživati.