Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, svibnja 04, 2014

Rižoto s Tikvicama i Kozicama

Sastojci:
350 g riže
1 manja glavica crvenog luka
500 g kozica
2 zelene tikvice
1 čaša suhog bijelog vina
oko 1 l povrtnog ili ribljeg temeljca
2 kašike maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 ašik krem sira
so
biber
list peršuna
Priprema:
Kozice dobro opratii posušiti.
Tikvice oprati, posušiti i odrezati im krajeve. Izrezati ih da se dobiju štapići.Sitno nasjeckati luk.
U dubljoj šerpi, zagrijati kašiku maslaca i kašiku ulja. Dodati nasjeckani luk i popržiti ga na laganoj vatri da postane staklast..Pojačati vatru, dodati rižu i popržiti je oko 1-2 minute stalno miješajući.
Uliti 1/2 čaše bijelog vina i pustiti da ispari, a zatim dalje podlijevati postepeno vrućim temeljcem.
Ove vrste riže kuhaju se ukupno 16-18 minuta da bi riža ostala al dente.
U međuvremenu, u tavi zagrijati 1/2 kašike maslaca i 1 kašiku ulja.
Dodati kozice i popržiti ih 3-4 minute sa svih strana, na srednje jakoj vatri.
Dodati 1/2 čaše vina i pustiti da ispari.
Dodati tikvice u tavu s kozicama i uz miješanje popržiti sve skupa još 3-4 minute. Posoliti i popapriti.
Oko pet minuta pred kraj kuhanja, dodati kozice i tikvice riži i skuhati rižoto do kraja, pazeći da se riža ne raskuha već ostane al dente.
Nakon zadnjeg dodavanja temeljca ne dopustiti da se skroz osuši.
Maknuti s vatre, dodati preostali maslac (1/2 kašike) i krem sir, promiješati da se sir i maslac otope i rižoto postane kremast. Poklopiti i ostaviti da odstoji 1 do 2 minute.
Rasporediti u tanjire i posuti obilno sitno nasjeckanim peršunom.