Sastojci:
4 odreska lososa (700 g)
so
biber
2 kašike maslinovog ulja
Za umak:
3jajetaa
1 kašika rastopljenog maslaca
½ kašićice soli
½ kašićice šećera
2 kašićice Senfa e
½ kašićice bijelog bibera
2-3kašike soka od limuna
1 kašika sitno narezanog kopra
60 ml ribljeg temeljca
Za prilog:
250 g brokule
300 g mrkve
Priprema:
Odreske lososa operiati i osušiti.
Posolite ih, pobibeiti i na zagrijanom maslinovom ulju u grill tavi ispeći s obje strane.
Jaja tvrdo skuhati i očistiti.
U električnu sjeckalicu staviti grubo narezana jaja, omekšali maslac, so, šećer, senf, bier, limunov sok, kopar i riblji temeljac te miješati dok se ne dobije umak željene gustoće.
Pečene odreske lososa poslužiti s prilogom od kuhane mrkve i brokule te umakom.
Riblji temeljac dobit će se tako da se riba ili dio ribe kuha u vodi oko 20 minuta i procijediti.
4 odreska lososa (700 g)
so
biber
2 kašike maslinovog ulja
Za umak:
3jajetaa
1 kašika rastopljenog maslaca
½ kašićice soli
½ kašićice šećera
2 kašićice Senfa e
½ kašićice bijelog bibera
2-3kašike soka od limuna
1 kašika sitno narezanog kopra
60 ml ribljeg temeljca
Za prilog:
250 g brokule
300 g mrkve
Priprema:
Odreske lososa operiati i osušiti.
Posolite ih, pobibeiti i na zagrijanom maslinovom ulju u grill tavi ispeći s obje strane.
Jaja tvrdo skuhati i očistiti.
U električnu sjeckalicu staviti grubo narezana jaja, omekšali maslac, so, šećer, senf, bier, limunov sok, kopar i riblji temeljac te miješati dok se ne dobije umak željene gustoće.
Pečene odreske lososa poslužiti s prilogom od kuhane mrkve i brokule te umakom.
Riblji temeljac dobit će se tako da se riba ili dio ribe kuha u vodi oko 20 minuta i procijediti.