Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, svibnja 10, 2014

Pogača Bosanska

Sastojci:
20 g kvasca
1 jogurtska čaša tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310 g brašna
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umjesiti mekano i lijepo tijesto.
Odmah ga prebaciti na radnu površinu, oblikovati loptu rukama i onda je spljoštiti praveći pogaču, dlanovima pritiskati nježno dok se ne dobije željena debljina. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.
Prebaciti je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvući do kraja tepsije.
Izbockati  je viljuškom.
Odmah potom uključiti rernu na 250 stepeni, čim se zagrije, staviti pogaču da se peče.
Čim se malo zapeče smanjiti temperaturu na 180 i dopeći je do kraja. Ukupno vrijeme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
Poprskati je malo vodom kad je izvadi iz tepsije, umotati u neki stolnjak i ostaviti da se malo prohladi.