Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, veljače 28, 2014

Kuglice od mesa u paradjz sosu - Polpette alla Napoletana

Sastojci:
-500 g mljevenog mesa,
-1 korijen džumbira (oko 2 cm),
-1 mladi luk,
-1 češanj bijelog luka,
-2 jajeta,
-6-8 kašika prezle,
½ kašičice sušenih chilli papričica,
½ kašičice usitnjenog koriandera,
-malo mljevenog muškatnog oraščića,
-so
-svježe mljeveni biber,
-crvena paprika
Za paradajz sos: 
-1 luk,
-2 češnja bijelog luka,
-2 kašike maslinovog ulja,
-400 g paradajz komadića iz konzerve,
-1 kašika miješanih talijanskih začina,
-so,
-svježe mljeveni biber,
-crvena paprika,
-listovi ruzmarina za ukras
Priprema:
Oguliti i usitniti džumbir i jedno čehno bijelog luka.
Oprati, očistiti i sitno isijeći mladi luk. Pomiješati meso sa jajima, prezlom, začinima, sjeckanim mladim lukom, džumbirom i bijelim lukom. Posoliti, pobiberiti i oblikovati kuglice. Staviti mesne kuglice na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C 15-20 minuta dok ne postane zlatnosmeđe.
Za paradajz sos oguliti i izrezati luk i bijeli luk, pa ih staviti na zagrijano ulje. Dodati paradajz i ukuhavati oko 20 minuta. Zatim dodati začine, posoliti, pobiberiti i dodati papriku po ukusu. Staviti paradajz sos u tanjir i na njega mesne kuglice. Poslužiti ukrašeno listovima ruzmarina.