U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će nam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo. Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje nam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…
Ipak, u količinama se moramo ograničiti i ne smijemo pretjerivati, jer ćemo tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.
Sastojci:
-1 l crnog vina
-2-3 dl vode
-150 g šećera
-8 klinčića
-1 štapić cimeta
-1 vanilija
-narančina kora
Ipak, u količinama se moramo ograničiti i ne smijemo pretjerivati, jer ćemo tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.
Sastojci:
-1 l crnog vina
-2-3 dl vode
-150 g šećera
-8 klinčića
-1 štapić cimeta
-1 vanilija
-narančina kora
Priprema:
U veću šerpu stavimo vodu, dodamo šećer, vanilin šećer i zagrijemo, dodamo karanfilčić i cimet, narednanu koricu naranče i kad skoro proključa sipamo vino. Nastavimo grijati, ali sada ne smije da proključa. Kriške naranče možemo dodati i kada dodajemo sve sastojke, da se kuhaju skupa sa vinom, a možemo i u šolje, prije sipanja.