Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, travnja 01, 2014

Salata sa Piletinom i Avokadom

Evo jedne super salate, pogotovu ako želim impresionirati prijatelje :) Avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans.
Sastojci (za 2 osobe):
Piletina
- 2 kašike susamovog ulja
- 150 g pilećih prsa
- po želji soli
- 2 kašike meda
- 2 chili papričice
Drsing
- ostatak mješavine meda i chilija
- 1 ljutika
- 2 kašike susamovog ulja
- 1,5 kašika svježeg soka od limete
- po želji soli
Salata
- 25 g rikole
- 3 lista radiča
- 1 avokado
- 25 g kikirikija

Priprema:
Piletina
Na zagrijanom susamovom ulju popržiti pileća prsa (file) dok sa svih strana ne poprime zlatno smeđu boju. Nakon što se malo “odmorila”, piletinu narezati na komade debljine 2 cm i nakon što ste odlože na tanjir, posoliti ih i premazati mješavinom meda i sitno sjeckane chili papričice. Tanjir poklopiti i pustiti da se piletina tako marinira otprilike 10 minuta.
Dresing
Na tavi u kojoj se pržila piletina, 10-ak minuta popržiti sitno sjeckanu ljutiku. U posudu s ostatkom mješavine meda i sitno sjeckane chili papričice dodati poprženu ljutiku, susamovo ulje, svježe iscijeđeni sok od limete, so te sve zajedno promiješati.
Salata
U tanjur za serviranje posložiti mješavinu očišćene rikole i očišćene listove radiča. Na salatu posložiti mariniranu piletinu, na tanke ploške narezan očišćeni i oguljeni avokado, preliti dresingom, posoliti i posuti oljuštenim prženim slanim kikirikijem.
Više »

Pasta sa Faširanim mesom

Sastojci:
350 g faširanog mesa
2 čehna bjelog luka
1 glavica crnog luka
malo ulja
750 ml mlijeka
250 ml vode
350 g makarona
250 g pelata paradajza
40 g parmezana
origano, so i mj
ešavina biljnih začina

Priprema:
Crni luk isjeći na kockice, bjeli luk ispasirati.
Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati faširano meso, te i nju pržiti da bi promjenila boju.
Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
Potom dodati makarone, pa postepeno dolivati mešavinu mlijeka i vode povremeno mješajući dok tjestenina potpuno ne omekša i upije tečnost.
Dodati izmiksani pelat, origano, so i začine po ukusu, te nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi još 10 minuta.
Gotovo jelo posuti parmezanom.




Više »

Mađarica

Sastojci:
Tijesto:
150 gr maslaca
600 gr brasna
2 cijela jajeta
200 gr secera
malo soli
4 vrhom pune kašike kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivo
Fil:
200 gr secera
150 gr maslaca
5 stangli cokolade???
1 litar mlijeka
10 kašika brašna

Priprema:
Sjediniti brasno (oko 500gr)s maslacem i masscu, dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.
Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peci na poledini pleha - 20x30cm.
U serpu staviti mlijeko i secer da se kuha,ali ostaviti samo toliko da se moze razmutiti brasno u njemu.
Kada mlijeko provri, maknuti u stranu i sipati razmuceno brasno uz brzo mijesanje da se ne stvore grudvice.. ponovno staviti na sporet da se fil skuha.
Dodati na komadice iskidanu cokoladu i mijesanjem je otopiti - fil je vreo pa se cokolada lako topi.
U prohladeno dodati maslac sobne temperature i dobro umutitit mixerom.
Fil ce biti onako ne previse gust, ali hladenjem ce se stisnuti, zato treba jos topli fil premazivati preko kora , jer se hladenjem nece moci lijepo razmazati.
Po zelji preliti cokoldanom glazurom

Više »