Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, travnja 01, 2014

Salata sa Piletinom i Avokadom

Evo jedne super salate, pogotovu ako želim impresionirati prijatelje :) Avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans.
Sastojci (za 2 osobe):
Piletina
- 2 kašike susamovog ulja
- 150 g pilećih prsa
- po želji soli
- 2 kašike meda
- 2 chili papričice
Drsing
- ostatak mješavine meda i chilija
- 1 ljutika
- 2 kašike susamovog ulja
- 1,5 kašika svježeg soka od limete
- po želji soli
Salata
- 25 g rikole
- 3 lista radiča
- 1 avokado
- 25 g kikirikija

Priprema:
Piletina
Na zagrijanom susamovom ulju popržiti pileća prsa (file) dok sa svih strana ne poprime zlatno smeđu boju. Nakon što se malo “odmorila”, piletinu narezati na komade debljine 2 cm i nakon što ste odlože na tanjir, posoliti ih i premazati mješavinom meda i sitno sjeckane chili papričice. Tanjir poklopiti i pustiti da se piletina tako marinira otprilike 10 minuta.
Dresing
Na tavi u kojoj se pržila piletina, 10-ak minuta popržiti sitno sjeckanu ljutiku. U posudu s ostatkom mješavine meda i sitno sjeckane chili papričice dodati poprženu ljutiku, susamovo ulje, svježe iscijeđeni sok od limete, so te sve zajedno promiješati.
Salata
U tanjur za serviranje posložiti mješavinu očišćene rikole i očišćene listove radiča. Na salatu posložiti mariniranu piletinu, na tanke ploške narezan očišćeni i oguljeni avokado, preliti dresingom, posoliti i posuti oljuštenim prženim slanim kikirikijem.