Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, veljače 16, 2014

Šiš ćevap - Sarajevski

Tradicionalno Sarajevsko jelo.. obično se pravi u Bosni uz Bajram ili Ramazan, mada i inače :)
Sastojci:
Količine sastojaka zavise od potrebe.
-teleće ili juneće meso, ja preferiram teleće :)
-luk
-mrkva
-vegeta.biber,so,paradajz pire
 Priprema:   
Meso izrezati na komadiće, mrkvu na krugove i luk na malo krupnije komadiće.
Na šiševe, dugačke čačkalice, redati ovim redom: meso, luk, mrkva. Završiti redanje sa mesom. Dodati prema ukusu vegete, soli, bibera. Uvaljati štapiće u brašno, poredati u šerpu i prepržiti na masnoći. Kad meso dobije rumenu boju, dodati paradajz pire, zaliti mesnom supom i lagano dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Šiš ćevap se može poslužiti uz pire illi rižu.

Više »

Zdravi dijetalni tost sendvič, kombinacija sa ajvarom

Evo zdravog dijetalnog doručka, kada nisam na dijeti, a vodim računa o zdravlju hihihi i brojim kalorije.
Sastojci:
-2 kriške tamnog tosta sa sjemenkama
-malo light sirnog namaza 
-2 kašičice ajvara
-10 grama ljubičastog kupusa
-1 kriška šunke, a može i bez ovoga ako je vege varijanta u pitanju :)
Priprema:
Na jednu stranu tosta namazati ajvar, na drugu sirni namaz, uvijek umjesto sirnog namaza može ići mladi sir. Staviti ljubičastog kupusa i komad šunke preko, staviti u toster da se agrije i malko speće. 
Više »

Šampinjoni punjeni šunkom i edamerom

Kako danas idemo kod moje mame na ručak, ovaj moj specijalitet ću nam praviti za večeru. Lagan je i prekrasan, a ukoliko se umanji ili izbaci maslac i pavlaka, a iskoristi nemasna pavlaka ili zamjeni mladim sirom, recept je i dijetalan.:)
Sastojci - za dvoje:
-pakovanje šampinjona (400 gr)
-20 gr maslaca
-mala pavlaka
-3 kriške šunke
-3 kriške edamera
Priprema:
Dobro oprati šampinjone, ostaviti samo kape, s tim da se u njima napravi prostora za fil. Ubaciti u svaki komadić maslaca, malo pavlake, komadić šunke i preko komadić edamera.Slika od prošli put kada sam šunku stavila na kraju preko.  Staviti u zagrijanu rernu na oko 180 stepeni C. Ukus je savršen i lagan. Poslužiti u krompir pire, ja najčešće upotrijebim instant. :)
Više »