Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, veljače 16, 2014

Šampinjoni punjeni šunkom i edamerom

Kako danas idemo kod moje mame na ručak, ovaj moj specijalitet ću nam praviti za večeru. Lagan je i prekrasan, a ukoliko se umanji ili izbaci maslac i pavlaka, a iskoristi nemasna pavlaka ili zamjeni mladim sirom, recept je i dijetalan.:)
Sastojci - za dvoje:
-pakovanje šampinjona (400 gr)
-20 gr maslaca
-mala pavlaka
-3 kriške šunke
-3 kriške edamera
Priprema:
Dobro oprati šampinjone, ostaviti samo kape, s tim da se u njima napravi prostora za fil. Ubaciti u svaki komadić maslaca, malo pavlake, komadić šunke i preko komadić edamera.Slika od prošli put kada sam šunku stavila na kraju preko.  Staviti u zagrijanu rernu na oko 180 stepeni C. Ukus je savršen i lagan. Poslužiti u krompir pire, ja najčešće upotrijebim instant. :)
Više »

subota, veljače 15, 2014

Piletina punjena špinatom i sirom

Sastojci
-1 kg pilećeg filea
-oko 200 gr smrznutog špinata
-oko 200 gr ribani sir gauda
-100 gr mrvica
-100 gr susama
-3 jajeta
-brašno,ulje,so
Prprem
Pileće filete istuči, začiniti. Sir naribati i pomiješati sa odmrznutim špinatom da bude gusta
smjesa i time puniti meso,preklopiti i zatvoriti čačkalicama.
Pomješati ssusam i mrvice-pa panirati piletinu u brašnu, jajima i mješavini mrvica i susama.Staviti na
pek papir, politi s malo ulja i peći u pećnici na 180 stepeni dok se ne ispeče; izvaditi na papir da se
upije masnoća. Poslužiti s mladim kuhanim krompirom uvaljanim u
začinski maslac i sjeckani peršun.
Više »

nedjelja, veljače 09, 2014

Čokoladni Cupcake

Sastojci:
125 gr maslaca
100 gr tamne cokolade
125 ml tople vode
1 kašićica instant kafe
60 ml likera od ljesnjaka
200 gr smedeg secera
140 gr brasna
1 mala kasikica praska za pecivo
2 kasike kakao u prahu
1 jaje
cokoladni premaz
200 gr cokolade
150 ml vrhnja za slag
Priprema:
U serpici otopiti cokoladu, maslac, secer, kafu i tu dodati liker.
Kada se otopi malo prohladiti, pa dodati lagano umuceno jaje i prosijano brasno s praskom za pecivo i kakao u prahu.
Dobivenu smjesu ne mijesati puno...njome napuniti pripremljene korpice, koje ste stavili u kalup za maffine.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160c oko 20 minuta.
Ohladiti,zatim ukrasiti cokoladnim namazom, koji napravite na slijedeci nacin:
Vrhnje zagrijati do tacke vrenja, zatim u njega dodati usitnjenu cokoladu i lagano mijesati da se cokolada otopi..ohladiti.
Dobije se lijep gust cokoladni namaz, kojim mozete samo namazati maffin ili ga mixerom umutiti u tzv. "ganas krem"pa vrecicom za ukrasavanje  ukrasiti po zelji.















Više »