Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, veljače 15, 2014

Piletina punjena špinatom i sirom

Sastojci
-1 kg pilećeg filea
-oko 200 gr smrznutog špinata
-oko 200 gr ribani sir gauda
-100 gr mrvica
-100 gr susama
-3 jajeta
-brašno,ulje,so
Prprem
Pileće filete istuči, začiniti. Sir naribati i pomiješati sa odmrznutim špinatom da bude gusta
smjesa i time puniti meso,preklopiti i zatvoriti čačkalicama.
Pomješati ssusam i mrvice-pa panirati piletinu u brašnu, jajima i mješavini mrvica i susama.Staviti na
pek papir, politi s malo ulja i peći u pećnici na 180 stepeni dok se ne ispeče; izvaditi na papir da se
upije masnoća. Poslužiti s mladim kuhanim krompirom uvaljanim u
začinski maslac i sjeckani peršun.
Više »

nedjelja, veljače 09, 2014

Čokoladni Cupcake

Sastojci:
125 gr maslaca
100 gr tamne cokolade
125 ml tople vode
1 kašićica instant kafe
60 ml likera od ljesnjaka
200 gr smedeg secera
140 gr brasna
1 mala kasikica praska za pecivo
2 kasike kakao u prahu
1 jaje
cokoladni premaz
200 gr cokolade
150 ml vrhnja za slag
Priprema:
U serpici otopiti cokoladu, maslac, secer, kafu i tu dodati liker.
Kada se otopi malo prohladiti, pa dodati lagano umuceno jaje i prosijano brasno s praskom za pecivo i kakao u prahu.
Dobivenu smjesu ne mijesati puno...njome napuniti pripremljene korpice, koje ste stavili u kalup za maffine.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160c oko 20 minuta.
Ohladiti,zatim ukrasiti cokoladnim namazom, koji napravite na slijedeci nacin:
Vrhnje zagrijati do tacke vrenja, zatim u njega dodati usitnjenu cokoladu i lagano mijesati da se cokolada otopi..ohladiti.
Dobije se lijep gust cokoladni namaz, kojim mozete samo namazati maffin ili ga mixerom umutiti u tzv. "ganas krem"pa vrecicom za ukrasavanje  ukrasiti po zelji.















Više »

ponedjeljak, veljače 03, 2014

Knedle sa Šljivama

Sastojci:
1 kg kromira u ljusci
1/2 kg sljiva
150 gr brasna
60 gr griza
1 kašika omeksalog maslaca
2 jajeta
malo soli
Za posuti:
mrvice,orasi,maslac,secer,cimet-po potrebi

Priprema:
Krompir kuhan u ljusci ocistimo i propasiramo.
Dodamo maslac, jaja, griz i brasno. Posolimo i zamijesimo tijesto.
Od pripremljenog tijesta radimo knedle koje punimo sa sljivama, izvadimo im kospicu.
U svaku sljivu stavimo malo secera, ako su kisele.
Knedle kuhamo u zasoljenoj vodi.
Dok se knedle kuhaju, pripremimo smjesu za posipanj
Na rastopljenom maslacu preprzimo  mrvice, krupno isjeckane orahe, secer i cimet pa time prelijemo kuhane knedle.


Više »