Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, veljače 03, 2014

Knedle sa Šljivama

Sastojci:
1 kg kromira u ljusci
1/2 kg sljiva
150 gr brasna
60 gr griza
1 kašika omeksalog maslaca
2 jajeta
malo soli
Za posuti:
mrvice,orasi,maslac,secer,cimet-po potrebi

Priprema:
Krompir kuhan u ljusci ocistimo i propasiramo.
Dodamo maslac, jaja, griz i brasno. Posolimo i zamijesimo tijesto.
Od pripremljenog tijesta radimo knedle koje punimo sa sljivama, izvadimo im kospicu.
U svaku sljivu stavimo malo secera, ako su kisele.
Knedle kuhamo u zasoljenoj vodi.
Dok se knedle kuhaju, pripremimo smjesu za posipanj
Na rastopljenom maslacu preprzimo  mrvice, krupno isjeckane orahe, secer i cimet pa time prelijemo kuhane knedle.


Više »

nedjelja, siječnja 19, 2014

Lazanje s tikvicama i 3 vrste sira

Naš današnji ručak - talijanski specijalitet! Ovo je varijanta s tikvicama i tri vrste sira! Može se poslužiti i za goste vegetarijance, dobro ne samo za njih. :) Količina je dovoljna za 6 osoba.
Sastojci:
-600 g tikvica
-50 g maslaca
-1 kašićica vegete
-bijeli biber
-12 listova lazanja
-so
-100 g gorgonzole
-50 g mozzarelle
-15 g parmezana
Za umak bešamel:
-50 g maslaca
-50 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 l mlijeka
-1 kašićica Vegete
-bijeli biber
-so
Priprema: 
Za pripremu j potrebno oko 80 min. Tikvice treba oprati i uzdužno narezati na tanke kriške. Popeći ih na maslacu, posuti Vegetom, pobiberiti i maknuti s vatre.
Lazanje prokuhati u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju se stavi par kapi ulja da se listovi ne slijepe, ili koristiti lazanje koje se ne kuhaju.
Za umak bešamel, na maslacu lagano popeći brašno. Postupno dolijevati toplo mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatka gusta smjesa. Dodati Vegetu, pobiberiti i po potrebi posoliti.
Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) staviti malo bešamela, složiti red lazanja, po njima rasporediti bešamel, tikvice, naribanu mozzarellu i natrganu gorgonzolu. Na to staviti listove lazanja i postupak ponoviti, tako da se na zadnji list lazanja stavi bešamel, naribani sir i parmezan.
Peći oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 220°C.
Više »

subota, siječnja 18, 2014

Mousse torta sa bijelom čokoladom

Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
Krema:
600 ml vrhnja za šlag
400 g bijele čokolade 
1 vrećica bijele želatine


Priprema:
Dakle, zagrijte 2 dl slatkog vrhnja do točke vrenja te uklonite s vatre. U to dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s vrhnjem. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice: u 4 žlice hladne vode usipajte želatinu i pustite da nabubri. Kad nabubri, stavite ju na laganu vatru da je rastopite (ne smije prokuhati, samo se treba otopiti; trebat će vam možda pola minute za to). Zatim želatinu dodajte u otopljenu čokoladu. Dobro pomiješajte i pustite da se čokolada potpuno ohladi. U međuvremenu ostatak vrhnja za šlag istucite u šlag. Kad se čokolada ohladi, dodajte ju šlagu i zajedno umutite – dobit ćete jednu ukusnu kompaktnu kremu.
Za biskvit:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom. Potom dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao i žlicom ili špatulicom pažljivo umiješajte da se svi sastojci sjedine. Uzmite veliki četvrtasti protvan i izlijte biskvit u njega i izravnajte. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C otprilike 15 minuta. Kad je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi. Potom ga premažite s 3/4 kreme. Narežite namazan biskvit na 4 trake jednake širine. Ako vam je protvan u obliku pravokutnika, režite trake s dulje strane protvana.
Uzmite prvu traku i zarolajte ju kao da radite roladu. Okomito ju tako zarolanu stavite na pladanj. Uzmite sljedeću traku i počnite motati oko prve tamo gdje je prva traka stala. i tako dok ne potrošite sve trake. Kad stavite zadnju traku, lagano rukama pritisnite tortu. Ostatkom kreme premažite cijelu tortu i stavite na hlađenje.




Više »