Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 18, 2014

Mousse torta sa bijelom čokoladom

Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
Krema:
600 ml vrhnja za šlag
400 g bijele čokolade 
1 vrećica bijele želatine


Priprema:
Dakle, zagrijte 2 dl slatkog vrhnja do točke vrenja te uklonite s vatre. U to dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s vrhnjem. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice: u 4 žlice hladne vode usipajte želatinu i pustite da nabubri. Kad nabubri, stavite ju na laganu vatru da je rastopite (ne smije prokuhati, samo se treba otopiti; trebat će vam možda pola minute za to). Zatim želatinu dodajte u otopljenu čokoladu. Dobro pomiješajte i pustite da se čokolada potpuno ohladi. U međuvremenu ostatak vrhnja za šlag istucite u šlag. Kad se čokolada ohladi, dodajte ju šlagu i zajedno umutite – dobit ćete jednu ukusnu kompaktnu kremu.
Za biskvit:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom. Potom dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao i žlicom ili špatulicom pažljivo umiješajte da se svi sastojci sjedine. Uzmite veliki četvrtasti protvan i izlijte biskvit u njega i izravnajte. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C otprilike 15 minuta. Kad je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi. Potom ga premažite s 3/4 kreme. Narežite namazan biskvit na 4 trake jednake širine. Ako vam je protvan u obliku pravokutnika, režite trake s dulje strane protvana.
Uzmite prvu traku i zarolajte ju kao da radite roladu. Okomito ju tako zarolanu stavite na pladanj. Uzmite sljedeću traku i počnite motati oko prve tamo gdje je prva traka stala. i tako dok ne potrošite sve trake. Kad stavite zadnju traku, lagano rukama pritisnite tortu. Ostatkom kreme premažite cijelu tortu i stavite na hlađenje.