Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, prosinca 29, 2013

Jogurt salata

Mirođija je mirisna, začinska biljka, porijeklom iz centralne Azije.
U narodnoj medicini se koristi kod nadimanja, povraćanja i nesanice, te za poboljšanje apetita i probavu. U kulinarstvu je nezaobilazan začin za kiseljenje povrća, za sosove, salate, supe i jela od riže.

Sastojci
-glavica zelene salate
-200 g kuhanog krompira
-150 g šunke
-100 g crnog luka
-200 g čeri paradajza
-70 g maslina
-Mirođija













-so
-biber
-200 ml jogurta od obranog mleka
-400 g integralnog hljeba


Priprema
Zelenu salatu isjeći na rezance, krompir na kocke, šunku na trake, crni luk na rezance, čeri paradajz na četvrtine, a masline na polovine. Sve to izmješati, posoliti i pobiberiti, servirati i preliti jogurtom. Poslužiti uz integralni hljeb.
Uravnotežen obrok sa visokim sadržajem natrijuma, što može nepovoljno uticati na osobe koje imaju visok krvni pritisak. Zbog toga prilikom pripreme ovog jela treba izbjegavati dodatno soljenje hrane.
 Procentualna zastupljenost u energentskoj vrednosti porcije:

Cijela porcija 3/4 porcije 1/2 porcije 1/4 porcije

Porcija za odraslu osobu:420 g
Energetska vrijednost porcije:520 kcal
Sadržaj bjelančevina:23 g18 %
Sadržaj ukupnih masti:12 g21 %
zasićene masti:2 g
holesterola:26 mg
Sadržaj ugljenih hidrata:79 g61 %
Sadržaj vlakana:13 g
Sadržaj natrijuma:1,505 mg
Više »

subota, prosinca 28, 2013

Piletina u lisnatom tijestu

Sastojci:
600 g pilećih prsa
250 g lisnatog testa
30 ml ulja
2 praziluka
„začin C“ (ili neki drugi dodatak jelima)
biber
kašika kisele pavlake
1 jaje
peršun
Priprema:
Praziluk očistite, operite i isjecite na kolutove. Piletinu isjecite na komade, pa meso pospite „začinom C“ i pobiberite ga. Na vrućem ulju ispržite komade piletine sa obje strane, zatim ih izvadite na tanjir. U istom ulju, na laganoj temperaturi propržite praziluk,potom mu dodajte „začin C“ i povremeno promješajte. Gotov luk istresite/prespite u činiju i ostavite da se ohladi, pa umješajte kiselu pavlaku i peršun. Tijesto razvucite u kvadrat debljine 3 mm i isjecite ga na četiri dijela. Na svaki komad tijesta stavite malo proprženog praziluka,zatim preko njega složite komade piletine, ivice tijesta savijte tako da oblikujete džep. Složite u pleh obložen papirom za pečenje(pek papir), na kraju premažite razmućenim jajetom i pecite 30 minuta na 170 stepeni.


Više »

četvrtak, prosinca 26, 2013

Crni kolač

Sastojci:
Tijesto:
150 g margarina
6 žumanjaka
300 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaa
5 kašike mlijeka
snijeg od 6 bjelanjaka
Krema:
1,5 dl vode
4 kašike šećera
120 g čokolade
malo kuhane kafe/kave/kahve
Čokoladna glazura:
1 žumanjak
2 kašike vode
70 g čokolade
50 g margarina

Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i margarinom postupno dodajući mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Pečeni kolac uzdužno prerežite i polovicu biskvita izmrvite.
Priprema kreme:
Prokuhati vodu, kavu(kafu/kahvu) i šećer sa čokoladom, te pomiješati sa izmrvljenim biskvitom.
Priprema Glazure:
Na pari rastopite žumanjak, 100 g šećera u prahu , šećer, vodu i čokoladu, te dodajte margarin.
 Cijelu biskvitnu podlogu premažite pripremljenom kremom i ostavite do idućeg dana. Kolac prelijte čokoladnom glazurom.





Više »