Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, prosinca 26, 2013

Crni kolač

Sastojci:
Tijesto:
150 g margarina
6 žumanjaka
300 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaa
5 kašike mlijeka
snijeg od 6 bjelanjaka
Krema:
1,5 dl vode
4 kašike šećera
120 g čokolade
malo kuhane kafe/kave/kahve
Čokoladna glazura:
1 žumanjak
2 kašike vode
70 g čokolade
50 g margarina

Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i margarinom postupno dodajući mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Pečeni kolac uzdužno prerežite i polovicu biskvita izmrvite.
Priprema kreme:
Prokuhati vodu, kavu(kafu/kahvu) i šećer sa čokoladom, te pomiješati sa izmrvljenim biskvitom.
Priprema Glazure:
Na pari rastopite žumanjak, 100 g šećera u prahu , šećer, vodu i čokoladu, te dodajte margarin.
 Cijelu biskvitnu podlogu premažite pripremljenom kremom i ostavite do idućeg dana. Kolac prelijte čokoladnom glazurom.