Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, srpnja 08, 2013

KLEPE - Bosanski recept

Klepe su tradicionalno bosansko jelo, za čiju pripremu treba odvojiti odprilike 2 sata. Međutim, jednostavne su za napraviti.
Sastojci
-500 g  brašna
-2  jajeta
-500 g  mljevenog mesa
-1 glavica  crvenog luka
-2-3 režnja  bijelog luka
-1 šolja  kiselog mlijeka ili pavlake
 -malo soli i bibera
 -masnoća - rastopljen maslac
-1 kašičica aleve paprike

Priprema:
Zakuhati tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razviti deblju jufku i isjeći je na kvadratiće.
Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremiti fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta staviti fil, pa ga presaviti tako da se dobije trouglasti oblik.
U dublju posudu staviti vodu da prokuha, pa je posoliti i u nju lagano stavljati klepe. Kuhati dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vaditi ih iz vode i redati u vatrostalnu posudu.
Zagrijati pećnicu na srednju temperaturu pa u nju staviti klepe da se zapeku. U međuvremenu usitniti bijeli luk te ga pomiješati sa kiselim mlijekom ili pavlakom.
U tavi zagrijati masnoću (maslac) dok ne počne da cvrči, pa i nju dodati u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta preliti gotove klepe. Prilikom serviranja ukrasiti ih pavlakom i poslužiti.

Više »

petak, srpnja 05, 2013

Souffle od sira

Ovo je vrlo jednostavno jelo koje se može poslužiti i kao toplo predjelo. Souffle se poslužuje topao, ravno iz pećnice jer poslije splasne. :) Ovo je recept za 6 malih vatrostalnih posudica.
Sastojci:
-60 g maslaca, plus dodatnno za premazati
-2 kašike prezle (20 g)
-3 kašike brašna (35 g)
-250 ml mlijeka
-sol
-biber
-3 jajeta
-80 g parmezana (malo parmezana odvojiti za posipanje smjese)

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.Unutrašnjost svake posudice premazati sa malo maslaca i posipati sa pola količine prezle. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka, a bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Maslac otopiti na laganoj vatri, pa mu primješati brašno i kuhati cca 1 minutu.
Dodati mlijeko, dobro promiješajti i kuhati do tačke vrenja.
Dodati sol, biber i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
Maknuti sa vatre, dodati parmezan i dobro promiješati.
Dodati bjelanjke i brzim pokretima ruke ih umiješati u smjesu.
Smjesu raspodijeliti između 6 posudica, svaku napuniti do polovice, posipati preostalim parmezanom i prezlom.
Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta i poslužiti odmah.
Više »

srijeda, srpnja 03, 2013

CAPONATA

Na cijeloj Siciliji omiljena je caponata, osvježavajuće i slikovito ljetno jelo od patlidžana i paradajza, kako oni kažu “živi okus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.


Sastojci

- 4-5patlidžana
-250 gluka
-1 kg svježih paradajza
-100 g Zelenih maslina
-50 gkapara
-1 juta papričica
-2 stabljike celera
-100 ml ulja (mješavina maslinova i suncokretova ulja)
-3 kašike vinskog octa
-sol
-1 kašićica šećera
-bosiljak (svježi ili sušeni)
-1 kašikaVegete
Priprema
Za preipremu Caponate  potrebno je 60 min.
Patlidžane narezati na manje kocke, posoliti ih i ostaviti neka odstoje najmanje pola sata.
U veliku tavu staviti dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popeći i dinstati uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodati narezane paradajz zajedno s tekućinom i nastaviti dinstati dok se umak ne zgusne.
Patlidžane isprati vrućom vodom, ocijediti ih i dobro osušiti pa ih popeći u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodati stabljike celera koje je narezan na komadiće i sve zajedno još kratko popeći.
Zatim patlidžane s celerom umiješati u umak od paradajza, dodati narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i Vegetu. Sve izmiješati i lagano pirjati još oko 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo pokriti poklopcem. Pred kraj kuhanja dodati sušeni bosiljak. Još je bolji svježi bosiljak – narezati ga i dodati jelu prije posluživanja.
Caponata se može pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru za nekoliko dana.
Može se poslužiti kao predjelo s kriškama poprženog hljeba – tzv. brusketama, a izvrsno će pristajati i uz drugo povrće te meso s roštilja.
Više »