Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 13, 2013

Punjena Purica


Sastojci:
-1 očišćena purica
-1 kašika  masti
-1 dl bijelog vina
-2-3 kašike juhe ili vode
-so
Za nadjev:
-300 gr  teletine
-50 gr slanine
-nekoliko šampinjona
-1 kašika maslaca
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-1 kašika  vlasca
-1 jaje
-1 žumance
-biber
Priprema:
Puricu operemo i odrežemo joj vrat, posolimo je izvana i iznutra. Pripremimo nadjev od mljevene teletine,  slanine i na listiće narezanih šampinjona. Dodamo otopljeni maslac,  peršun i vlasac, jedno cijelo jaje i jedno žumance pa sve posolino i popaprimo i dobro promiješamo.
Dobivenom smjesom napunimo puricu, sašijemo je koncem i stavimo na namašćeni lim. Gornji dio purice i batake obložimo tankim kriškama slanine. Puricu prelijemo vinom i stavimou prethodno zagrijanu pećnicu da se peče na umjerenoj temperaturi. Više je puta prelijemo sokom od pečenja.
Kad je purica pečena, izvadimo je iz lima, narežiemo na komade i složimo na pladanj. Umak procijedimo kroz sito i njime prelijemo narezane komade purice. Poslužimo uz zelenu salatu.
Više »

Sarajevska Baklava

Sastojci:
-1 kg gotovih jufki za baklavu
-0,5 kg oraha sjeckanih
-0,5kg oraha mljevenih
-1 kg šećera
-250 g maslaca
-250 ml ulja suncokretovog
-250 ml mlijeka punomasnog
-dvije kašike meda
-dva limuna
-jedan štapić vanilije
-malo cimeta

Priprema:
Istopimo maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješamo sa vrlo malo cimeta i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položimo 3 jufke (svaku poprskamo pripremljenom smjesom), potom posipamo mješavinom od oraha, zatim stavljamo po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.
Premažemo ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrežemo baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Stavimo id da se peku na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Pećemo do bronzano smeđe boje.
U međuvremenu stavimo preostalih 750 g šećera u zdjelu i nalijemo toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodamo vaniliju i kriške limuna (odstranimo košpice), kratko prokuhamo. Sirup ili starobosanski Agda ne smije biti rijedka. Kad je baklava pečena prelijemo je još vrućom agdom i poklopimo limom za pečenje u koji se ulije malo vode. Ostavimo da prenoći, dobro rashladimo. I spremna je za posluživanje.

Više »

subota, siječnja 12, 2013

Temaki Sushi


Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini komplikovanom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ide kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke. Temaki sushi je vrsta globalno popularnoga zalogajčića sushija koji se rola tj. mota u obliku korneta te se ne reže kao običan sushi.
Kreativno kombinirajte i ono što vam je dostupno u kuhinji te uživajte u ovom ukusnom smotuljku koji će vas opustiti!
Sastojci:
-180 gr riže
-700 ml vode
-60 ml rižinog sirćeta
-svježi krastavci narezani uzdužno,
-po želji avokado ili šparoge narezani uzdužno
-mrkva narezana uzdužno,
-dimljeni losos i tuna,
-Listovi alge Nori
Priprema: 
Zagrijemo rižino sirće sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperemo i ohladimo rižu sa hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhamo rižu u sirćetu. Prekrijemo je sa vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u frižider.
Rolanje sushija  ćemo si olakšat ako uzmemo bambusovu prostirku ili podmetač. Stavimo Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavimo da gleda prema dole.
Uzmemo kuhanu rižu i raširimo je po Nori listu. Rižu raširitmo u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavimo pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljamo malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.
Poredamo ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatimo bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolamo sushi u suprotnom smjeru od nas. Učvrstimo rolu koju smo zarolali i odmotamo bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežemo na komade. Sushi je najbolji kada je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.
Više »