Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, siječnja 05, 2013

Kuhano Vino

U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će nam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo. Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje nam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…
Ipak, u količinama se moramo ograničiti i ne smijemo pretjerivati, jer ćemo tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.
Sastojci:
-1 l crnog vina
-2-3 dl vode
-150 g šećera
-8 klinčića
-1 štapić cimeta
-1 vanilija
-narančina kora

Priprema:
U veću šerpu stavimo vodu, dodamo šećer, vanilin šećer i zagrijemo, dodamo karanfilčić i cimet, narednanu koricu naranče i kad skoro proključa sipamo vino. Nastavimo grijati, ali sada ne smije da proključa. Kriške naranče možemo dodati i kada dodajemo sve sastojke, da se kuhaju skupa sa vinom, a možemo i u šolje, prije sipanja.
Više »

Čajni Keksi

..u šarenilu okusa i mirisa Božićnih kolača sigurno neizostavan dio su i suhi keksi. Ako nemate vremena za pravljenje više vrsta keksića, evo još jednog recepta pomoću kojeg možete napraviti dosta različitih keksića, a sve iz istog tijesta.
Sastojci
Za tijesto
-1 kg brašna
-1/2 kg masti ili margarina
-40 dkg šećera
-3 jajeta
-2 praška za pecivo
-2 vanilijina šećera
-naribana limunova korica
Za dekoraciju
-kuglice
-slastičarske boje
-čokoladna glazura
-marmelada
-bademi
-orasi
Priprema
Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto. Ostavimo preko noći da se odmori. A onda oblikujemo željene oblike, poredamo u pleh na papir za pečenje i pečemo u zagrijanoj pećnici na 150 °C.
Gotove kekse mažemo marmeladom, spajamo po dva, prošaramo…i opet pustimo da mašta radi..:)
Ukrašavanje odnese najviše vremena, ali uživajte u tome. Ako vam se ne ukrašavaju pospite ih samo šećerom u prahu.
Više »

Kafedžike

Sastojci

-100 g mljevenih badema
-125g čokolade za kuhanje
-125g šećera u prahu
-2 kašike mlijeka
-1-2 kašike ruma
-2 kasičice mljevene kafe
-50g suhog grozđa (samljevenog u multipraktiku)
Priprema
Čokoladu trebamo narendati, potom dodamo sve ostale sastojke i sve lijepo umjesimo. Pravimo bombice i valjamo ih u čokoladne mrvice (dio možete u  Nesquick, a dio u kokosovo brašno).
Više »

Rum bombice

Sastojci

-250 g margarina
-300 gmljevenog keksa
-9 kašika šećera
-5 kašika ruma
-3 kašike kakaa
Za ukrašavanje:
-50 g kokosovog brašna
-50 g sjeckanih oraha

Priprema
Sve sastojke dobro izmiješamo, tako da dobijemo kompaktnu smjesu.
Vlažnim rukama oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosovo brašno, a neke u sjeckane orahe.
Služimo u ukrasnim papirnatim korpicama.

Više »

Snowstar Coctail

Sastojci: 
-4 cl Ballantine´s-a
-2 cl Amaretto
-6 cl Kokosovog mlijeka
-4 cl soka od ananasa
-led
Trebate blender i Colada čašu .
Možete dekorisati tako da napravite Pticu od Anenasa
Priprema:
U blender sipati sve sastojke dodati lopaticu leda mixati 10 sekundi i poslužiti u Colada čaši.
Više »

Pina Colada

Pina Colada je idealna za ljetno osvježenje.Coladu je prvi predstavio Ramón "Monchito" Marrero Pérez posjetiocima tadašnjeg poznatog Beachcomber Bara u San Huanu - Puerto Rico.
Rekao je da je radio na koktelu puna 3 mjeseca, dok napokon nije osjetio "sunčani tropski okus Puerto Rica u čaši.
Sastojci:
-3 dl Havana Club ruma
-3 dl Malibu ruma
-6 cdl ananas soka (3 kocke ananasa)
-2 dl kokosovog mlijeka (vrhnje, mlijeko)
-led
Priprema:
U shaker ili blender stavimo nekoliko kocki leda. Broj kocki leda zavisi od veličine čaše.
Zatim uspemo rum Havana Club, rum Malibu, ananas sok, kokosovo mlijeko. Umjesto kokosovog mlijeka možemo koristiti vrhnje, ili obično mlijeko. Sve to dobro promučkamo u shakeru ili umutimo mixerom. Ako koristimo blender, držimo 20 sekundi na največoj brzini.
Uspemo u visoku čašu, dodao slamku i dekorišemo sa ananasom koji smo izrezali na trokut i trešnjom.
Kako je već rečeno postoje varijacije da li koristiti kokosovo mlijeko, vrhnje ili obično mlijeko. To obično zavisi od toga šta možemo pronači u prodavnici, odnosno šta imamo u frižideru. Također, neki koriste i bijeli rum (Havana Club) i tamni rum (Havana Club 7 godina). To možete ukoliko vam je dublji džep :)  jer je tamni rum skuplji obično 2.5 puta od bijelog ruma.
Znači, rijetko ćemo susresti varijantu Pina Colade s tamnim rumom u cocktail barovima po BiH, jer to nije isplativa varijanta.

Više »

Voćna Salata sa breskvama

Sastojci
-4 breskve
-10 kajsija
-4 kruške
-2 banane (umjesto banana možemo dodati jednu manju dinju)
-1 grejpfrut ili narandža, desetak listova svježe nane
Priprema
Isjećemo voće na kocke, na kraju isječemo banane i prelijemo voće iscjeđenim sokom grejfuta ili narandže. Na kraju dodamo listove nane i promješamoe. Rashladimo u frižideru prije posluživanja. Prijatno!
Više »

Pizza Margarita

Sastojci:
Za tijesto:
-3 solje brašna
-1/2 suhog kvasca
-1/2 šolje mlake vode
-1 kašičica soli
Za nadjev:
-3 svježa i vrlo zrela paradajza
-1 lopta svježeg mozzarella sira
-maslinovo ulje
-malo soli
-svjež bosiljak (jedna vezica)
Priprema:
Od pripremljenih sastojaka umjesimo tijsto srednje mekoće, uvijemo ga u plastičnu foliju i ostavimo da odstoji u frižideru nekoliko sati, a može i preko cijele noći. Prije upotrebe tijesto još jednom lagano premijesimo na stolu (pri tom ruke i sto trebamo posuti brašnom da se ne bi ljepilo). Potom napravimo lopticu, malo je uvaljamou brašno i razvućemo oklagijom. Tijesto odmah položimo u podmazan pleh.
Da bi se paradajz lakše oljuštio stavimo ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrijemo vodu i njome prelijmo paradajz. Sačekamo 10-tak minuta, odlijemo vodu, sacekamo još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštimo. Potom ga isjeckamo na sitne komade i propasiramo viljuškom. Ako mislite da bi bilo idealno da ga izmiksate u blenderu, nemojte. Ni kraljica Margarita i njen glavni kuhar nisu imali blender, a tako možete i razbiti sjeme paradajza sto bi pizzi moglo dati malo gorak ukus.
Nakon toga u odgovarajuću posudu nalijemo malo maslinovog ulja, dodamo paradajz, posolimo i prodinstamo dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazažemo pizzu, a onda položimo kriške mozzarela sira i pizzu pećemo u jako zagrijanoj rerni (20-25 minuta).
Čim je pizza pečena i još vrela pospemo je svježim listovima bosiljka.
Više »

Pizza 4 Vrste Sira - Pizza Quatro Formaggi

Sastojci:
Za tijesto:
-300 g brašna
-180 ml mlake vode
-1/2 kesice suhog kvasca
-1 kašićica šećera
-1 kašićica soli
-3 kašike maslinovog ulja
Za fil:
-mozzarela
-parmezan
-gauda
-gorgonzola
-vlasac
-timjan
-bosiljak
-origano
-umak od paradajza
Priprema:
Umjesimo mekano tijesto od navedenih sastojaka, i ostavimo da odstoji (oko 2-3 sata). Nakon toga napravimo loptu od tijesta koju oklagijom istanjimo, potom zagrijemo rernu na 250 C.
Tijesto namažemo umakom od paradajza, sireve izribamo ili isitnimo na kockice, dodamo začine (ukoliko i koje želimo) i sve poslažemo po tijestu, a onda stavimo da se peče 10-15 minuta dok tijesto ne bude gotovo.

Više »

Srdele s krompirom

Sastojci:
-40 dag srdela
-75 dag krompira
-2 režnja bijelog luka
-1/2 dl bijelog vina
-prstohvat  ruzmarina
-2 grančice peršunovog lista
-maslinovo ulje
-biber
-sol
Priprema: 
Krompir skuhamo u ljusci, zatim ga ogulimo i narežemo na kolute. Srdele očistimo, prorežemo i otvorimo da budu ravne kao odresci. Unutrašnju stranu im natrljamo bijelim lukom i posolimo.
Zatim u odgovarajuću nauljenu posudu slažemo krompir u redove. Svaki red posolimo, pobiberimo, pospemo ruzmarinom i poprskamo uljem. Srdele poslažemo odozgo po krompiru, vanjskom stranom prema gore.
Prelijemo mješavinom ulja, vina i vode, ali tek toliko da složenac bude vlažan. Stavimo u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pećemo oko 20 minuta.
Prije posluživanja jelo pospemo nasjeckanim peršunovim listom. Poslužimo s paradjzima, koje smo ogulili, narezali na 1 cm debele kolutove i posuli naribanim parmezanom.
Više »

Špageti Carbonara/Spaghetti Alla Carbonara

Italija je osim pizze poznata po raznim vrstama tjestenine. Jedna od najpopularnijih, a i najomiljenijih tjestenina je “carbonara” što bi u slobodnom prijevodu značilo «tjestenina na ugljenaričin način». 
Za spremanje ovog obroka trebati će nam nepunih pola sata.
Sastojci:
-250 gr špageta
-15 dkg suhe slanine ili pršuta
-2 češnja bijelog luka
- pola dcl dobrog bijelog vina
-10 dkg parmezana
-2 dcl vrhnja za kuhanje
-1 jaje
-1 žumanjak
-bijeli papar
- so
Priprema:
Dimljenu slaninu izrežemo na tanke trakice, pa na kockice, te je stavimo da se zažuti sa 2 češnja bijelog luka.  Kad se slanina popržila izvadit ćemo bijeli luk i ocijediti ćemo suvišnu masnoću. Potom dodamo vino te pričekamo nekoliko minuta da ono ispari. Zatim dodamo vrhnje za kuhanje i kad provrije sklonimo s vatre. Špagete skuhamo, s tim da pazimo da se špageti ne prekuhaju nego ostanu «al dente». Zatim ih ubacimo u slaninu sa vrhnjem i stavimo na vatru da uzavru, te onda dodamo smjesu od 1 jaja, 1 žumanjka, bijelog papra i 5 dkg parmezana. Izuzetno važno je da špagete dignemo sa vatre pa umiješamo tu smjesu, a to radimo brzim pokretima da se jaja ne bi skuhala. Odmah poslužimo sa ostatkom parmezana.
Prijatno
Više »

Lazanje sa goveđim mesom

Sastojci:
-70 dg mljevene govedine
-1 kg paradjza
-50 dg sira
-origano
-bešamel
-sol i biber
-3 češnja češnjaka
-Tijesto za lazanje
Priprema
Na miješanom ulju lagano prodinstamo češnjak dok ne dobije nježnu zlatnu boju. Dodamo mljeveno meso, zasolimo i dinstamo 25 minuta povremeno mješajući. 80 dg očišćenih i oguljenih paradajza isjeckamo na sitnije kockice i dodamo ih mesu. Zasolimo malo i kuhamo 15-ak minuta. Pred sam kraj pobiberimo i dodamo origano.
U drugoj zdjeli pripremimo zasoljenu vodu za lazanje u koju smo dodali malo ulja. Tijesto za lazanje ne trebamo kuhati jer se često na taj način raspadnu. Važno je da je smijesa od mesa vruća kad se lazanje slažu jer će se na taj način tijesto dodatno omekšati. Po par listića stavimo u vruću vodu na 1-2 minute i slažimo na nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu. Slažemo na način da tijestu prekrijemo površinu, dodamo meso, bešamel i izribani sir, pa opet tijesto... Lazanje prelijemo bešamelom. Pazimo da pravilno rasporedimo sastojke, a ako nam nečeg ostane to uvijek možemo staviti na gornji sloj što će djelovati i prilično dekorativno. Ostatak paradjta propasiramo ili samo izrežemo na tanje kriškice i stavimo preko bešamela. Pospemo sviježim origanom i dekorišemo ribanim sirom. Pećemo u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta na 220°C.
Uz lazanje možemo poslužiti običnu zelenu salatu.
Više »

Milanski Rižoto - Risotto alla Milanese

Rižoto je jelo koje se pravi od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti proprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično su to školjke, rakovi, ribe, gljive, meso, pršut, ali i povrće, ili dr. Nakon što se dodaju prilozi, u rižoto se dodaje voda ili temeljac (riblji, mesni ili od povrća) u malim količinama, začini i pirja oko trideset minuta. Poslužuje se kao predjelo, glavno jelo ili prilog.
Svaki talijanski grad ima svoju tjesteninu i svoj rižoto. Gotovo asketski izbor namirnica neka vas ne zavara – Milanezi znaju šta je dobro. Ako ne probate njihov risotto, niste savladali abecedu rižota.
.Sastojci za 4 osobe
-400 griže
-1 glavica luka
-100 g putera
-1,5 l vode
-2 Kokošje kocke
-2 kašićiceVegete
-150 ml vina
-1 kašićica šafrana u prahu
-50 g ribanog parmezana
Priprema
U kipuću vodu stavimo kocke za juhu i kuhamo oko 5 minuta.
Na ugrijanom puteru kratko propećemo nasjeckani luk i lagano ga pirjamo polijevajući juhom.
Dodamo opranu rižu, kratko je propečemo i propirjamo, postepeno je zalijevajući vrućom juhom - uz neprekidno miješanje.
Pred kraj pirjanja dodamo vino, Vegetu i šafran, a zatim parmezan.
Milanski rižoto služimo uz svježu sezonsku salatu.
Za rižoto koristimo rižu okrugla zrna (arborio).
Kombinacijom arborio riže koja sadrži dosta skroba i dolijevanjem tekućine rpilikom pirjanja riže dobit ćemo dovoljno sočan rižoto.

Više »

Sarajevske Hurmašice

Sastojci:
Tijesto:
-2 jajeta
-2 šoljice šećera
-2 šoljice ulja
-brašna po potrebi
Agda:
-9 šoljica šećera
-11 šoljica vode
-1 limun
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 200-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.
Više »

Jednostavna Juha od Vrganja

Sastojci:
-2-3 dg sušenih vrganja
-5 dg putera
-1 dcl Vrhnja za kuhanje
-So po ukusu
-Peršunov list
-Kašićica brašna

Priprema:
Prije same pripreme juhe nužno je vrganje natopiti u vodi (1l) da bi omekšali (cca. 1 sat). Vodu ni u kom slučaju nemojte prolijevati jer ćemo je iskoristiti kasnije kao dodatak juhi. Kad su vrganji omekšali isjeckamo ih na tanke ploškice. U prikladnoj posudi na laganoj temeperaturi rastopimo puter, dodamo vrganje i lagano ih dinstamo 2 minute. Dodamo vodu u kojoj smo topili gljive i zasolimo po želji. Ukoliko volite vegetu umjesto soli možete dodati samo vegetu. Ostavimo juhu da se kuha 20 minuta. Pred kraj napravimo smjesu u maloj posudici od brašna i 1 dcl mlake (ne vruće) vode, te dobro izmiješamo. Dodamo juhi i miješamo. Pred sam kraj dodamo vrhnje za kuhanje i isjeckani peršun.
Više »

Čokoladni liker

Kako su još u 4. stoljeću Asteci pripremali čokoladni napitak, do danas postoji bezbroj njegovih hladnih i toplih vrsta. Ni ovaj 'home made' liker svojom slatkoćom u kombinaciji s rumom ne zaostaje za drugima. Pravo damsko piće, ali ne isključivo, obzirom da su rum i pića od ruma moj omiljeni izbor, ide recept na tu temu..:)
Sastojci
- 1,5 l mlijeka
-500 g šećera
-500 ml bijelog ruma
-2 Pudinga čokolada
- 100 gorkog kakaa
-1Vanilin šećer
Priprema
Puding i kakao razmutimo u 300 ml hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zakuhamo.
U kipuće mlijeko dodamo šećer, vanilin šećer i kratko prokuhamo dok se šećer ne otopi.
Dodamo puding i kakao, pa ih mutilicom miješamo 2-3 minute.
U vruću smjesu dodamo rum, promiješamo i ohladimo.
Ohlađeni liker ulijemo u odgovarajuće boce i stavimo na hladno mjesto.
Čokoladni liker možemo poslužiti sa kockicama leda.
Trebamo ga obavezno povremeno protresti. Za rijeđi liker samo smanjimo količinu ruma i šećera, a povećamo količinu mlijeka.


Više »