Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, travnja 19, 2020

Punjeni Somun

Zanimljiv recept.
Sastojci:
4 somuna,
300 gr mljevenog mesa,
100 gr suhog mesa,
4 jaja,
vegeta,
biber,
1 dl ulja,
so.

Priprema:
Na ulju i puteru popržiti luk, mljeveno meso i suho meso. Sve to začiniti. Somune na vrhu malo razrezati i u svaki ubaciti fil od mesa pa preko jaje. Dodati malo soli i na svako jaje staviti komadić putera.
Na jednu tepsiju staviti malo vode (oko pola čaše), 2-3 kašike ulja i poredati pripremljen somune. Poprskati odozgo nekom supom (a može i vodom), pokriti folijom i staviti u rernu (oko 20 minuta da se jaje u somunu ispeče i da somun bude mekan i sočan).
Ovo se može praviti i od bajatih somuna.

Izvor: https://kuharica.avaz.ba/
Više »

subota, travnja 18, 2020

Pileća prsa u umaku od gljiva

Sastojci:
500 g pilećih prsa,
80 g maslaca,
400 g šampinjona,
30 g oštrog brašna,
300 ml mlijeka,
200 ml vrhnja za kuhanje,
100 g žutog sira,
so.


Priprema:
Pileća prsa narezati na tanke trakice i posuti kašikom vegete. Ostaviti da stoji u frižideru 30 minuta.
Piletinu popeći na pola zagrijanog maslaca dok ne bude zlatnožute boje s obje strane. U međuvremenu na preostaloj količini maslaca prodinstati na kriške narezane šampinjone (dinstati dok sva tekućina ne ispari).
Pečenu piletinu izvaditi iz tave i staviti na toplo mjesto.
U tavu u kojoj se pekla piletina dodati brašno i vruće mlijeko te miješati pjenjačom na laganoj vatri da se ne naprave grudvice. Dodati i vrhnje za kuhanje te naribani sir.
Kuhati na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Na kraju umiješati piletinu i gljive, kratko prokuhati i poslužiti uz njoke ili široke rezance.

Izvor:https://kuharica.avaz.ba/
Više »

petak, travnja 17, 2020

Slatki Blagdanski Kruh sa Đumbirom

Super slatko pecivo uz čaj i kafu, a i jendostavno za pripremu..
Sastojci:
Svježi kvasac 40 grama
šećer 1 kašićica
đumbir 1 kašićica
jaja, 3 komada
mlijeko, 180 ml mlako
med, 120 g od bagrema
maslac, 120 g rastopljeni
sol, 1/2 kašićice
oštro brašno, 500 g
šećer, 25 g

:
Priprema:
Pjenicu napravimo tako što u manju zdjelicu zdrobimo svježi kvasac za kolače, dodamo kašićicu šećera, ulijemo mlaku vodu i pjenjačom izmiješamo sastojke. Pjenicu zatim stavimo na stranu na toplo da se diže.
Za to vrijeme, u čistu zdjelu stavimo prosijano brašno, dodamo preostali šećer, malo soli, đumbir u prahu, rastopljeni maslac i med od bagrema. Odmah zatim dodamo i cijela jaja, ulijemo mlijeko i sastojke izradimo u jednoličnu smjesu.
Nakon 2-3 minute miksanja u zdjelu dodamo pjenicu i još jednom sve zajedno izmiješamo.
Sada dobiveno tijesto ulijemo u kalup koji smo obložili papirom za pečenje, pokrijemo tanjurom i ostavimo da se diže poprilici sat vremena.
Kada se tijesto diglo stavimo ga u rernu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon 35 minuta, kolač premažemo mješavinom šećera u prahu i mlijeka i nastavimo ga peći još 5 minuta.
Nakon 40-ak minuta, slatki kruh s đumbirom je gotov. Sada ga ostavimo da se ohladi, a prije posluživanja po želji posipamo s malo šećera u prahu.

Izvor:https://finirecepti.hr
Više »