Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 27, 2019

Mramorni Kolač

Sastojci:
sastojci se mjere u čašama od jogurta – 2 dcl
1 čaša jogorta
1 čaša šećera
2 čaše brašna
3/4 čaše ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
3 kašike  kuhane kafe
masnoća i brašno za kalup ili masni papir 

Priprema:
Uključiti rernu na 175-180 st.C
Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pečenje.
3Miksati jaja sa šećerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenično brašno sa praškom za pecivo i jogurt.
Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kafu.
 U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveći šare kao na mramoru.
Peći 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm).
Pečen kolač razrezati i posuti šećerom u prahu.
Više »

subota, siječnja 26, 2019

Brzinski Subotnji Ručak: Lazanje od Tikvica i Mljevenog mesa

Subota je, jede vam se nešto lagano i fino.. Imam idealan prijedlog za ručak – preukusne lazanje od tikvica, mljevenog mesa i sira, koje su toliko lagane, ali toliko dobre da uopšte nećete ni primijetiti da u nedostaje jedan, inače za to jelo uobičajeni sastojak, a to je tijesto.
Sastojci:

500 grama mljevene puretine, piletine, svijetine, govedine ili mješanog mesa
dvije veće tikvice (narezane na duge i tanje kriške)
jedan luk
dva čehna bijelog luka
maslinovo ulje
100 mililitara pasirane rajčice
jedan svjež paradajz sitno nasjeckan
20 dekagrama mozzarelle (ili nekog sira po želji) u komadu (može I bez mozzarelle)
šaka naribanog parmezana
jedno jaje
so I biber
sušeni, mljeveni origano
sušeni, mljeveni bosiljak
Priprema:
Prvo meso prepržite na luku i bijelom luku koje ste sitno nasjeckali te začinite biberom i soli. Nakon što meso poprimi boju, u zdjelu dodajte pasirani paradajz, svježe nasjeckan paradajz, origano i bosiljak po želji. Neka se meso krčka oko 20 minuta, a za to vrijeme uključite rerni da se grije na 180 stepeni.
Tikvice narežite na tanje trakice, posolite i ostavite da stoje nekoliko minuta. Zatim iz njih iscijedite tekućinu pomoću papirnatih ručnika i prepržite ih na tavi, na maslinovom ulju, s obje strane oko minutu. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja i parmezan (naribani) i dodajte smjesi malo soli i papra.
U posudu za pečenje na dno stavite malo pasiraog paradajza i posložite tikvice, pa svep remažite smjesom jaja i parmezana. Zatim stavite meso i na njega posložite mozzarellu narezanu na kolutiće i ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve sastojke. (može I bez mozzarelle) Na vrh stavite mozzarellu i aluminijsku foliju te stavite u rernu.
Pecite prekriveno oko 40 minuta, pa još 5-10 minuta otkriveno da lazanje poprime boju. I to je, u principu, sve!  Dobar tek :)



Više »

petak, siječnja 25, 2019

Krompir Čorba sa Piletinom

Sastojci:
500 g pilećih prsa
jedna glavica luka
2 – 3 čehna bijelog luka
2 mrkve
krompir
začini
brašno

Priprema:
Na malo ulja propržite luk i bijeli luk. Kad postane staklast, dodajte pileća prsa izrezana na kockice, i mrkvu. Propržite sve zajedno, dodajte povrtnu kocku, čašu vode i dinstajte. Kad je meso omekšalo, dodajte povrće po želji i krompir izrezan na kockice. Dolijte još vode i kuhajte 25 min, odnosno dok se krompir ne skuha. Posolite po potrebi. Kad je čorba skoro gotova, pripremite zapršku. Na malo ulja propržite začinsku papriku, dodajte brašno i brzo miješajte da se ne zgrudva. Dolijte vode iz čorbe i miješajte dok ne proključa. Zatim zapršku prelijte u čorbu, promiješajte i nastavite kuhati još desetak minuta. Čorbu pred kraj začinite biberom, peršunom i chillijem.
Više »