Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, siječnja 24, 2019

DESERT: TUFAHIJE

Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Sastojci:
1 kg jabuka (male, srednje, slatke)
1/2 kg šećera
2 vanilin šećera
Nekoliko kapi limuna
1 čaša vode
150 gr mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima)
Šlag
Višnje – za ukras (prema želji)

Priprema:
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite. Fil Mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke. Kad se jabuke ohlade, nafilujte ih smjesom. Pred serviranje, napunite slastičarsku špricu s šlagom i ukrasite vrh svake tufahije ili kašikom stavite šlag na svaku. Prema želji vrh ukrasite višnjom.


Više »

srijeda, siječnja 23, 2019

Brzi Ručak: Polpette od Tikvica

Sastojci:
1/2 kg tikvica
4 jajeta
5 vrhom punih kašika brašna
1 manja glavica luka
2 režnja bijelog luka
biber i so po ukusu

Priprema:
Tikvice dobro oprati te krupno naribati zajedno s korom.
Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje 15-tak minuta.
Luk i bijeli luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja.
Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama.
Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i pobiberiti po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i bijeli luk. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razlijeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom kašikom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.

Izvor: https://www.konzum.hr/
Više »

utorak, siječnja 22, 2019

Salata od Tunjevine

Brze, ukusne, prekrasne i zdrave, salate mogu biti osvježavajući prilog ili zvijezda vašeg stola. Budite kreativni i neka vaše salate pršte bojama! Preporučujemo vam hladnu salata od tunjevine koja je idealna za večeru ali je možete pripremiti i za ručak.
Sastojci:
1 velika konzerva tune
1 mala kozerva kukuruza šećerca
1 krastavac
svježe mljeveni biber i prstohvat soli
2 kašike limunova soka
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica luka po želji masline (sitno ih isjeckajte)
1 supena kašika majoneze (može i bez nje)
3 supene kašike vrhnja za kuhanje

Priprema: Sve sastojke pomiješajte i salata je spremna za konzumiranje. Drugi način: Sve pobrojane namirnice možete pomiješati i sa prethodno skuhanom tjesteninom ili sa šakom riže te možete dodati povrće koje vi volite
Više »