Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, siječnja 21, 2019

Jedostavno & Ukusno za Brzi Ručak: Harmonika Krompir

Harmonika krompir je jednostavan za pripremu i ukusan prilog u kombinaciji krompira i sira. Sir u receptu je parmezan i cheddar, ali ukoliko volite blaže okuse slobodna zamijenite sa nekom blažom verzijom sira.
Sastojci:
mladi krompir
sir parmezan
puter
maslinovo ulje
cheddar sir
kiselo vrhnje
sitno narezani svježi vlasac

Priprema:
Za pripremu harmonika krompira odaberite malo veće mlade krompire. Dobro ih operite, posušite i narežite svakih 5 mm skoro do dna (poput harmonike). Potom ih posložite u posudu za pečenje i između svake kriške umetnite mali komad putera i parmezana. Po krompirima prolijte malo maslinovog ulja i stavite u zagrijanu rernu na 180ºC. Nakon 45 minuta krompir je skoro gotov (svejedno provjerite, ovisi o veličini krompira) izvadite iz rerne i pospite sa naribanim cheddar sirom. Vratite u rernu na 2 minute dok se sir ne otopi. Prije posluživanja prelijte sa malo kiselog vrhnja i sitno narezanim svježim vlascem.
Izvor:https://www.recepti-svijeta.com
Više »

nedjelja, siječnja 20, 2019

Nedjeljni ručak: Ukusni Pureći Ražnjići i Kus Kus s Povrćem


Ove nedjelje donosimo vam ideju za ručak koji možete ponoviti još neki put tokom sedmice
Sastojci
500g mljevenog purećeg mesa;
 1 manja glavica crvenog luka;
 1 jaje;
2 čehna bijelog luka;
50g prezle;
so, biber, peršun i začini po želji.

 Priprema:
Sitno nasjeckajte luk i mrkvu, idealno bi bilo da to napravite u sjeckalici ili multipraktiku, kako bi dobili jako sitno sjeckano povrće. U jednu posudu stavite mljeveno pureće meso, dodajte povrće, zatim jaje, krušne mrvice, začine i pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Želite dobiti smjesu nalik tijestu koju je lako oblikovati rukama u „loptice“, zato slobodno dodajte još krušnih mrvica ukoliko je potrebno. Na drvene štapiće za ražnjice nanižite po tri-četiri „loptice“ zatim nježno pritisnite s jedne i sa druge strane, kako bi proces pečenja bio brži i jednostavniji. Ono što slijedi je pečenje, a nudimo vam dvije opcije:
 pureće ražnjice možete peći na papiru za pečenje u rerni, na 200 stepeni, 30tak minuta; ili, pureće ražnjiće možete ispržiti u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja, dok ne porumene sa svih strana, zatim posušite višak ulja na kuhinjskom ubrusu;
Odaberite opciju koja je vama praktičnija i jednostavnija za spremiti, a prilog može biti jednostavna salata ili ipak kus kus s povrćem.
Naš današnji prilog je upravo kus kus s povrćem, također vrlo jednostavan i ukusan prilog. Tikvicu, paradajz, bijeli luk sitno nasjeckajte, zatim prodinstajte na maslinovom ulju te podlijevajte vrelom vodom, začinite sa malo crvene paprike i soli. Kada povrće omekša, dodajte 100-150g kus kusa i ostavite kuhati još nekoliko minuta, dok zrnca kus kusa ne nabubre i ne pokupe sos. 
Servirajte skupa sa purećim ražnjićima, ili spremite kao dva odvojena obroka.
I to je to, prijatno!

Izvor: www.konzum.co.ba/
Više »

subota, siječnja 19, 2019

Za Ručak:Slatki Kupus sa Teletinom

Kod nas je danas kupus za rucak. :) 
Sastojci:
600-700 g teletine
veća glavica kupusa
1 crni luk
1 veća mrkva
2 paradajza
150 ml soka od paradajza
1 kašika aleve paprike
1 ravna kašika brašna
1 kašika biljnog začina
malo bibera

grančica celera i malo peršuna

Priprema:
Na dno odgovarajućeg suda staviti komade teletine. Preko staviti veće komade kupusa (polovinu kupusa) , zatim luk, kolutove mrkve i paradajza na sitnije komade. Staviti drugu polovinu kupusa, sipati paradajz sok i biljni začin. Naliti toplom vodom, da kupus samo malo viri iz vode. Stavite poklopac i kuhajte 2 h na tihoj vatri.


Kada je kupus kuhan, napravite zapršku. Na 2-3 kašike ulja malo propržiti brašno i alevu papriku. Dodati 2-3 kašike vode u kojoj se kupus kuhao, promešajte i vratite u posudu sa kupusom. Po potrebi pobiberite i dodajte isjeckane celer i peršun. Lagano promešajte i prokrčkajte još 2-3 minuta.


Više »