Ove nedjelje donosimo vam ideju za ručak
koji možete ponoviti još neki put tokom sedmice
Sastojci
500g mljevenog purećeg mesa;
1 manja glavica crvenog luka;
1 jaje;
2 čehna bijelog luka;
50g prezle;
so, biber, peršun i začini po želji.
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk i mrkvu, idealno bi
bilo da to napravite u sjeckalici ili multipraktiku, kako bi dobili jako sitno
sjeckano povrće. U jednu posudu stavite mljeveno pureće meso, dodajte povrće,
zatim jaje, krušne mrvice, začine i pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Želite dobiti smjesu nalik tijestu koju je lako oblikovati rukama u „loptice“,
zato slobodno dodajte još krušnih mrvica ukoliko je potrebno. Na drvene štapiće
za ražnjice nanižite po tri-četiri „loptice“ zatim nježno pritisnite s jedne i
sa druge strane, kako bi proces pečenja bio brži i jednostavniji. Ono što
slijedi je pečenje, a nudimo vam dvije opcije:
pureće ražnjice možete peći na papiru za
pečenje u rerni, na 200 stepeni, 30tak minuta; ili, pureće ražnjiće možete ispržiti u
dobro zagrijanoj tavi na malo ulja, dok ne porumene sa svih strana, zatim
posušite višak ulja na kuhinjskom ubrusu;
Odaberite opciju koja je vama praktičnija i
jednostavnija za spremiti, a prilog može biti jednostavna salata ili ipak kus
kus s povrćem.
Naš današnji prilog je upravo kus kus s
povrćem, također vrlo jednostavan i ukusan prilog. Tikvicu, paradajz, bijeli
luk sitno nasjeckajte, zatim prodinstajte na maslinovom ulju te podlijevajte
vrelom vodom, začinite sa malo crvene paprike i soli. Kada povrće omekša,
dodajte 100-150g kus kusa i ostavite kuhati još nekoliko minuta, dok zrnca kus
kusa ne nabubre i ne pokupe sos.
Servirajte skupa sa purećim ražnjićima, ili
spremite kao dva odvojena obroka.
I to je to, prijatno!
Izvor: www.konzum.co.ba/
Izvor: www.konzum.co.ba/