Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 20, 2019

Nedjeljni ručak: Ukusni Pureći Ražnjići i Kus Kus s Povrćem


Ove nedjelje donosimo vam ideju za ručak koji možete ponoviti još neki put tokom sedmice
Sastojci
500g mljevenog purećeg mesa;
 1 manja glavica crvenog luka;
 1 jaje;
2 čehna bijelog luka;
50g prezle;
so, biber, peršun i začini po želji.

 Priprema:
Sitno nasjeckajte luk i mrkvu, idealno bi bilo da to napravite u sjeckalici ili multipraktiku, kako bi dobili jako sitno sjeckano povrće. U jednu posudu stavite mljeveno pureće meso, dodajte povrće, zatim jaje, krušne mrvice, začine i pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Želite dobiti smjesu nalik tijestu koju je lako oblikovati rukama u „loptice“, zato slobodno dodajte još krušnih mrvica ukoliko je potrebno. Na drvene štapiće za ražnjice nanižite po tri-četiri „loptice“ zatim nježno pritisnite s jedne i sa druge strane, kako bi proces pečenja bio brži i jednostavniji. Ono što slijedi je pečenje, a nudimo vam dvije opcije:
 pureće ražnjice možete peći na papiru za pečenje u rerni, na 200 stepeni, 30tak minuta; ili, pureće ražnjiće možete ispržiti u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja, dok ne porumene sa svih strana, zatim posušite višak ulja na kuhinjskom ubrusu;
Odaberite opciju koja je vama praktičnija i jednostavnija za spremiti, a prilog može biti jednostavna salata ili ipak kus kus s povrćem.
Naš današnji prilog je upravo kus kus s povrćem, također vrlo jednostavan i ukusan prilog. Tikvicu, paradajz, bijeli luk sitno nasjeckajte, zatim prodinstajte na maslinovom ulju te podlijevajte vrelom vodom, začinite sa malo crvene paprike i soli. Kada povrće omekša, dodajte 100-150g kus kusa i ostavite kuhati još nekoliko minuta, dok zrnca kus kusa ne nabubre i ne pokupe sos. 
Servirajte skupa sa purećim ražnjićima, ili spremite kao dva odvojena obroka.
I to je to, prijatno!

Izvor: www.konzum.co.ba/