Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, travnja 12, 2017

Bakini Čupavci

U nastavku starinski recept za Čupavce.
Sastojci:
Šolja od čaja je u pitanju!
3 jajeta,
1 šolja šećera,
1 šolja mlijeka,
2 šolje brašna,
pola šolje ulja,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.
Da bi vam kolači bili ukusniji možete staviti narendanu koricu narandže.
Preliv :
2oo gr čokolade,
1oo gr margarina,
pola šolje mlijeka,
5 kašika šećera,
i još 15o gr kokosa.
Priprema :
Uključiti rernu na 2oo C dok se pripremate biskvit.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Mutiti bjelanca postepeno dodavajući šećer. Kada se napravi šlag dodati žumanca pa umutiti pjenasto. Dodati mlijeko, ulje i vanilin šećer i još malo mutiti. Odložite mikser.
U brašno umješati prašak za pecivo. Ubaciti brašno u smjesu sa jajima i varjačom ili špatulom lagano umješati. Paziti da sjmesa ostane pejnasta. Pokušajte da razbijete grudvice laganim mješanjem. U četvrtasti pleh, obložen pek papirom, izliti smjesu i peći oko 2o minuta.
Ostaviti da se ohladi i isjeći na kocke.
Čokoladu, margarin, šećer i mlijeko rastopiti na laganoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umakati kocku biskvita u čokoladu pa u posudu sa kokosom. Ponavljati postupak dok se sve ne utroši.
Čupavci su najljepši kad preko noći odstoje u frižideru.
Prijatno!
Više »

Turske Pogačice sa Mesom

Sastojci:
Tijesto
– ca. 600 g brašna
– 40 g svježeg kvasca
– 300 ml mlijeka
– 50 ml ulja
– so
Fil
– 350 g faširanog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 1 svježa paprika
– 1 paradajz
– peršun
– so, vegeta, paprika, biber, ko voli može dodati ljute paprićice
– 50 ml ulja

Priprema:
Rastopite kvasac u malo mlijeka. Dodajte u preostalo, pogrijano, toplo mlijeko. Zamijesite tijesto sa svim sastojcima.
Mjesite dok ne dobije srednju mekoću, po potrebi dodajte jos malo brašna. Ostavite da stane 1 sat.
Za fil, sitno izsjeckajte luk, papriku i paradajz i dodajte u faširano meso. Dodajte začine i mjesite smjesu rukom 2 min.
Od tijesta napravite 12 kolaćića. Svaki kolaćić pobrašnite malo i razvaljajte valjkom na veličine jedne prosjećne pizze.
Stavljajte po jednu supenu kašiku fila preko pola tijesta. Preklopite sa drugom polom i zavrnite malo krajeve. U večoj tavi rastopite malo putera sa malo ulja. Pržite po 2 pogače u tavi sa obje strane.
Ostavite na kuhinjski papir, da upiju malo masnoću.

Više »

utorak, travnja 11, 2017

Super Kolač: Posno Medeno Srce

Da i posni kolači plijene svojim punim ukusom i aromom, najbolje ćete se uvjeriti ako spremite kolač Posno Medeno Srce koji sam odabrala za Vas.
Sastojci:
2 šolje vode
2 šolje brašna
2 šolje smeđeg šećera
1 kesica cimeta
1 kašikica sode bikarbone
2 kašike kakaa
4-5 kašika džema od šljive
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g tamne čokolade

 Priprema:
Sve sastojke, dodajući ih redom po spisku, sjedinite i dobro pomješajte. U prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, pecite oko pola sata, na plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Glazuru kojom ćete kolač premazati napravite tako što na lagnoj vatri rastopite tamnu čokoladu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Izvor:
http://www.cokolade.rs
Više »