Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, veljače 24, 2016

Brzi Lagani Kolač sa Bananama

Brzi kolač na vašoj trpezi, sočan i kremast, bez puno sastojaka.
Sastojci:
18 komada petit keksa
400 ml mlijeka + 50ml za umakanje keksa
1 puding od vanilije
2 vanilin šećera
4 kašike šećera
1/8 margarina
2 banane
10 ml slatke pavlake
50gr šećera u prahu
1 mala kisela pavlaka

Priprema:
Poslagati u manji pleh 9 komada keksa.
Od mlijeka oduzeti malo da se umute puding, šećer i vanilin šećer pa ostatak staviti da provri. Kad provri zakuhati smjesu uz mješanje. Skloniti sa vatre pa dodati margarin i mješati. Kad se margarin otopio dodati krupno isječene banane i promješati.
Istresti smjesu preko keksa pa preko pudinga, tako toplog poslagati drugih 9 komada keksa namočenih u mlijeko. Ostaviti da se ohladi i stegne.
Kad se ohladilo i steglo ulupati slatku pavlaku i pomješati kiselu pavlaku sa šećerom u prahu pa je istresti u slatku pavlaku i izmiksati. Nanijeti ovu smjesu preko keksa pa vratiti u frižider pola sata pa poslužiti, mada može i odmah jer slatka pavlaka i pavlaka su već hladne.
Izvor: http://domacirecepti.net/
Više »

Krompir iz Rerne sa Šampinjonima i Prazilukom

Predivan prilog mesu ili glavno posno jelo. Praziluk je dao onu fantastičnu slast jelu, a sve je sočno i preukusno.
Sastojci:
1 tanji praziluk
400 gr sitnijih šampinjona
4 veća krompira
1 kašika suhog začina
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika brašna
so i voda

Priprema:
Isjeckati praziluk pa dodati čašu vode, ulje i suhi začin pa staviti na vatru da se dinsta.
Očistiti krompir i isjeći na krupnije kocke i staviti da se prokuha.
Kuhati 10 minuta pa skloniti sa vatre.
Kada se praziluk prodinstao u glinenu (ili običnu)  posudu staviti pola praziluka, lijepo rasporediti, pa staviti ocjedjen krompir i oprane šampinjone.
Ostatku praziluka sipati 250 ml  vode, dodati malo soli, i kašiku brašna pa sve umutiti.
Preliti ovom smjesom krompir i šampinjone i staviti u  rernu na 220 stepeni da se peče sa poklopcem ili prekriti folijom.
Poslije pola sata otklopiti pa peći još pola sata.
Poslužiti toplo.
Izvor: http://domacirecepti.net/

Više »

Mramorni Vijenac

Sastojci:
-4 žumanca
-280 g šećera
-2 Vanilin šećera Dolcela
-limunova korica
-120 g omekšanog maslaca
-50 g grožđica
-10 kašika mlijeka
-3 kašike ulja
-280 g Pšeničnog glatkog brašna
-1 vrećica Praška za pecivo
-4 bjelanca
-1-2 kašike Kakaa u prahu
-2 kašike ruma
Za premazivanje kalupa:
Prezla
maslac
Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:
Pjenasto izmiješajte žumanca i šećer, dodajte vanilin šećer, limunovu koricu, omekšali maslac i grožđice. Zatim postupno dodajite mlijeko i ulje, a na kraju naizmjenično umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrstim snijegom od bjelanaca.
Od pripremljene mješavine odvojite jednu trećinu smjese pa joj dodajte kakao i rum.
Namašćeni kalup posipajte prezlom i izlijevajte red žute smjese, po tome red smeđe, dok ne potrošite svu smjesu.
Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 30 minuta. Pečeni kolač odmah obrubite po krajevima, istresite na podlogu i ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Više »