Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, veljače 24, 2016

Krompir iz Rerne sa Šampinjonima i Prazilukom

Predivan prilog mesu ili glavno posno jelo. Praziluk je dao onu fantastičnu slast jelu, a sve je sočno i preukusno.
Sastojci:
1 tanji praziluk
400 gr sitnijih šampinjona
4 veća krompira
1 kašika suhog začina
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika brašna
so i voda

Priprema:
Isjeckati praziluk pa dodati čašu vode, ulje i suhi začin pa staviti na vatru da se dinsta.
Očistiti krompir i isjeći na krupnije kocke i staviti da se prokuha.
Kuhati 10 minuta pa skloniti sa vatre.
Kada se praziluk prodinstao u glinenu (ili običnu)  posudu staviti pola praziluka, lijepo rasporediti, pa staviti ocjedjen krompir i oprane šampinjone.
Ostatku praziluka sipati 250 ml  vode, dodati malo soli, i kašiku brašna pa sve umutiti.
Preliti ovom smjesom krompir i šampinjone i staviti u  rernu na 220 stepeni da se peče sa poklopcem ili prekriti folijom.
Poslije pola sata otklopiti pa peći još pola sata.
Poslužiti toplo.
Izvor: http://domacirecepti.net/