Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, srpnja 04, 2015

Perzijska Supa od Pečene Paprike

Sastojci: 
4 paprike,
3 kašike putera,
1 glavica sjeckanog luka,
1 krompir,
2-3 čehna bijelog luka,
1/2 chilli paprike bez sjemenki,
1 kašika timijana,
1 kašika paradajz sosa,
2 paradajza (rezan i napola očišćen),
1 l temeljca za supu,
1 kašičica soli,
1 kašika sirćeta balsamico

Priprema:
Ugrijte rernu na 250°. Paprike operite, posušite, uklonite im peteljke i sjemenke i pecite na papiru za pečenje, na 190°C, 60-ak minuta. Paprike stavite u vrećicu, kako biste ih lakše ogulili, ogulite i izrežite na trakice. U velikom loncu rastopite puter, malo maslinovog ulja, dodajte luk, krompir, bijeli luk i dinstajte na tihoj vatri. Dodajte začine, paradajz sos, svježi paradajz, paprike i temeljac, samo toliko da pokrije povrće. Kuhajte na tihoj vatri 30-ak minuta, dok se krompir ne skuha. Dodajte sirće, po želji. Koristeći blender ili mikser u štapu, miksajte supu dok ne dobijete glatku masu.
Izvor: www.azramag.ba
Više »

Brza i Jednostavna Gibanica

Sastojci:
500 g. tankih kora
0d 350 do 500 g. sira
1 dcl. jogurta
1 dcl. kisele vode
4 jaja
1 dcl. ulja
so
Priprema:
Umutiti jaja, jogurt i kiselu vodu, malo posoliti.
U podmazanu tepsiju staviti jednu trećinu kora ali svaku posebno malo poprskati vrelim uljem Zatim staviti polovinu sira, ponoviti postupak, ponovo kore koje prskate, sir i na kraju kore.
Gibanicu iseći, i gornju koru poprskati vreljim uljem, zaliti jajima i peći oko 35 minuta na 180 stepeni.
Više »

srijeda, srpnja 01, 2015

Brzi Desert od Banane

Sastojci:
1 vrećica puding od banane
1 vrećica šlaga u prahu,light verzija po mogućnosti
3dl+1,5dl mlijeka
3 žlice šećera
Za umak:
1 ravna žličica margarina
3 žlice smeđeg šećera
sok jedne narandže,+ 1žličica gustina
1 kom banane


Priprema:
Puding skuhati u 3dl mlijeka sa 3 žlice šećera, ohladiti ga.Šlag izmutiti sa 1, 5dl mlijeka.U prohlađeni puding dodati pola količine šlaga, lagano izmješati kremu. Za umak na margarinu lagano propržiti šećer i dodati sok od narandže u kojemu je razmućen gustin, prokuhati 2-3.minute, dodati narezanu na kolutiće bananu i ugrijati je u umaku.U čaše stavljati prvo kremu, umak sa bananama, ostatak šlaga i završiti umakom.Dobro ga rashladiti i uživati.
Više »