Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, srpnja 04, 2015

Perzijska Supa od Pečene Paprike

Sastojci: 
4 paprike,
3 kašike putera,
1 glavica sjeckanog luka,
1 krompir,
2-3 čehna bijelog luka,
1/2 chilli paprike bez sjemenki,
1 kašika timijana,
1 kašika paradajz sosa,
2 paradajza (rezan i napola očišćen),
1 l temeljca za supu,
1 kašičica soli,
1 kašika sirćeta balsamico

Priprema:
Ugrijte rernu na 250°. Paprike operite, posušite, uklonite im peteljke i sjemenke i pecite na papiru za pečenje, na 190°C, 60-ak minuta. Paprike stavite u vrećicu, kako biste ih lakše ogulili, ogulite i izrežite na trakice. U velikom loncu rastopite puter, malo maslinovog ulja, dodajte luk, krompir, bijeli luk i dinstajte na tihoj vatri. Dodajte začine, paradajz sos, svježi paradajz, paprike i temeljac, samo toliko da pokrije povrće. Kuhajte na tihoj vatri 30-ak minuta, dok se krompir ne skuha. Dodajte sirće, po želji. Koristeći blender ili mikser u štapu, miksajte supu dok ne dobijete glatku masu.
Izvor: www.azramag.ba