Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, lipnja 24, 2015

Glavno Jelo: Hadžijski Ćevab s Teletinom

Sastav:
200 g teletine,
2 glavice luka,
mala mrkva,
sitno sjeckani peršun,
1 manja crvena paprika,
7-8 manjih šampinjona,
1 paradajz,
so, vegeta, biber.
Temeljac:
pola goveđe kocke za supu + 200 ml vruće vode,
pek. papir + konac.  

Priprema:
Teletinu isjeckati na kockice, šampinjone na listiće, luk isjecakati na sitno, crvenu papriku isjeći na tanke trake, paradajz na kockice, mrkvu usitniti. Za temeljac će vam biti potrebno: Pola goveđe kocke za supu koju ćete zaliti sa 200 ml vruće vode i sve izmiješati.
Na malo ulja ispržiti luk, posoliti, pobiberiti, dodati meso i njega pržiti zajedno s lukom. Kada je meso isprženo dodati isjeckanu mrkvu, paradajz i papriku, izmiješati i pržiti sve zajedno. Poklopiti šerpu i povremeno miješati, po potrebi smanjiti temperaturu. Dodati isječene šampinjone i sitno sjeckani peršun, sve izmiješati i kratko propržiti.
Zaliti goveđim temeljcem, izmiješati , pustiti da sve se krčka na laganoj vatri, paziti da ne ispari sva tekućina. Pripremiti 4 zdjelice (da bi ravnomjerno rasporedili), u svaku staviti pek. papir izrezan na kvadrate, sadržaj iz šerpe rasporediti u sva 4 pek. papira. Papir rukom stegnuti, zavrnuti malo i svezati koncem. Pek. papir staviti u tepsiju pa na njega staviti hadžijske ćevape, pek. papir zavrnuti i uliti 1 šolju vode u tepsiju, te u zagrijanu rernu staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta.
Više »

Za desert: Slatka Osvježavajuća Riža

Portugalski desert - slici nasem sutlijasu, ali još nesto bolje zbog limuna i narance. 
Sastojci:
250 g riže   
1 Puding vanilin    
800 ml mlijeka   
2 Vanilin šećera    
½ kašićice cimeta   
1 kašika naribane narančine korice   
1kašika naribane limunove korice   
50 ml narančina soka   
3-4 kašike limunova soka   
100 g šećera   
1 kašićicaa soli


Priprema:
Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite.
Prašak za puding pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom.
Od ukupne količine hladnog mlijeka oduzmite 150 ml, ulijte u pripremljenu smjesu te dobro izmiješajte.
Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre i dodajte mu razmućenu smjesu pudinga te miješajući kuhajte 1-2 minute.
Pudingu dodajte kuhanu i ocijeđenu rižu, naribanu narančinu koricu, limunovu koricu i sok.
Promiješajte i toplo izlijte u navlažene posudice.
Izvor: www.coolinarika.com











Više »

Merdžimek Čorba

Prijedlog za današnji iftar  je merdžimek-čorba, koja je neizostavna za vrijeme ramazana. Priprema je jednostavna.
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
1 kašika paradajz-pirea
1 čaša crvene leće
1 krompir srednje veličine
1 kašika maslaca ili ulja
1 bokal vode
malo nane

Priprema:
Sitno isjeckan luk propržiti na maslacu/ulju. Kad dobije zlatnožutu boju, dodati paradajz-pire i promiješati. Zatim dodati i prethodno narendan krompir te crvenu leću i sve promiješati. Vodu, nanu i so, po želji, dodati i kuhati oko 40 minuta. Nakon kuhanja čorbu izblendati, servirati i poslužiti toplu.
Više »