Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, rujna 23, 2014

Špageti Bolognese

Sastojci
2 luka  
125 ml crnog vina
2 režnja bijelog luka
1 kašikica nasjeckanog svježeg ili sušenog timijana
2 kašike suncokretovog ulja  
1 kašikica nasjeckanog svježeg ili sušenog bosiljka
250 g mljevenog mesa
300 g špageta
So i svježe mljeveni crni biber
1 kašika paprike u prahu  
maslinovog ulja
500 g paradajza iz limenke  
naribani parmezan, za posluživanje
85 g paradajz pirea
grančice svježeg bilja, za ukrašavanje

Priprema:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk i bijeli luk. Zagrijte suncokretovo ulje u posudi, te ih pržite dok ne omekšaju.
Dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 5 minuta, miješajući. Začinite soli, biberom i paprikom u prahu.
Dodajte paradajze, pire od paradajza i crno vino, pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok meso ne omekša i skuha se. Dodajte timijan i bosiljak pri kraju kuhanja.
U međuvremenu, u velikoj posudi zakuhajte malo posoljenu vodu, te dodajte špagete i maslinovo ulje. Kuhajte 8 do 10 minuta, ili dok ne budu al dente, povremeno miješajući viljuškom.
Ocijedite špagete i poslužite na zagrijanim tanjurima s nekoliko kašika mesnog umaka odozgo. Prije posluživanja pospite naribanim parmezanom i ukrasite grančicama svježeg bilja.

Više »

ponedjeljak, rujna 22, 2014

Brzi Kolač sa Pudingom od Vanilije i Lješnacima

Sastojci:
100 g putera
50 g šećera
2 kašike kakaa
250 g mljevenog keksa
100 g isjeckanih lješnika
50 g soka od narandže
400 ml obranog mlijeka
1 kesica pudinga od vanilije
2 kašike šećera
50 g putera
Glazura:
100 g čokolade
30 g putera
malo vode

Priprema:
Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od narandže, a zatim sve promiješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti. Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Kolač ohladiti i isjeći na kocke.
Više »

Pljeskavice od Krompira i Parmezana sa malo Bijelog Luka

Za 8 komada
Sastojci:
4 šoljice naribanog krompira
1 čehno bijelo luka, vrlo sitno mljeveno
So i biber
½ šoljice svježe ribanog parmezana
1 umučeno jaje
3 žkašike brašna
Priprema:
Iscjedite što je više moguće vodu iz ribanog krompira. Dodajte sve preostale sastojke i promješajte ih dok se dobro ne izmješaju.
Zagrijte nekih 1 cm ulja u  veću teflon tavu za pečenje, preko srednje niskog do srednjeg plamena. Ubacite smjesu od palačinke,  ½ šoljice mjerice u vrelo ulje, te je  raširite tako da bude oko 1 cm debljine. Pržiti do zlatno smeđe boje na jednoj strani, a zatim okrenuti te pržiti i drugu stranu do zlatno smeđe boje.
Posluživanje:
Posušite ih na papirnate ručnike te ih Poslužite s pavlakom i sjeckanim zelenim lukom.
Izvor: http://uzitak-okusa.blogspot.com/
Više »