Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, rujna 11, 2014

Piletina sa Rižom na Grčki Način

Sastojci:
8 komada pilećih bataka
2 kašike kukuruznog ulja
1 glavica luka, nasjeckana
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
175 g riže dugog zrna
225 ml pilećeg temeljca
800 g nasjeckanog paradjza iz konzerve
1 kašika nasjeckanog svježeg timijana
2 kašike nasjeckanog svježeg origana
12 crnih maslina bez košpica, nasjeckanih
100 g feta sira, mrvljenog
svježe grančice origana, za ukrašavanje

Priprema;
Odstranite kožu s bataka. Zagrijte ulje u posudi za musake. Ovisno o veličini posude, batake pržite odjednom ili po nekoliko komada na srednje jakoj temperaturi, uz povremeno okretanje, 8-10 minuta ili dok ne porumene. Šupljikavom kašikom prenesite ih na tanjir.
U posudu dodajte luk, bijeli luk, rižu i 50 ml temeljca i dinstajte, uz miješanje, dok luk ne omekša. Ulijte preostali temeljac, dodajte paradajze zajedno s njihovim sokom i začinsko bilje.
Vratite pileće batake u posudu i umiješajte ih u rižu. Neka zakuha, a potom smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta ili dok meso ne bude mekano. Umiješajte masline i pospite sirom. Ukrasite grančicama origana i odmah poslužite.
Više »

utorak, rujna 09, 2014

Kolač sa Pudingom od Vanilije

Sastojci:
Žuta kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Tamna kora
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
Krema
2 pudinga od vanilije
1 margarin (250 gr )
o,5l mlijeka
5 kašika šećera
Zaljev
3 čaše od pavlake manje, vode
25 kašika šećera
kokosovo brašno za posuti po kolaču

Priprema:
Žutu koru ispečemo i izvadimo da se ohladi. Zatim i tamnu koru ispečemo ali nju ne vadimo iz tepsije i pustimo da se ohladi.
Zaljev također samo prokuhati i njega ostaviti da se ohladi.
Puding napravit u pola litre mlijeka, kad se ohladi dodati margarin i dobro jos izmiksati. Kolač se radi kada sve bude hladno.
Na tamnu koru staviti kremu od pudinga, pa staviti preko žutu koru, pa to fino lagano sve prtisnuti da se sastavi.
E zatim izrezati kolač u kocke kao i svaki kolač, pa zaliti sa ohlađenim zaljevom. Posuti odmah kokosovim brašnom i to je to.

Više »

Fino Varivo sa Mahunama i Junetinom

Sastojci:
250 g zelenih mahuna
500 g mljevene junetine
250 g krompira
1 glavica luka
1 manja tikvica
700 ml mesne juhe
1 kašika koncentrata paradajza
100 g mini paradajzića
1 lovorov list
1 kašika sjeckanog vlasca
maslinovo ulje
so i biber
Priprema:
Povrće očistimo i operemo. Mahune narežemo na polovine, tikvicu na kriške, očistimo od mekane sredine i narežemo na trakice, a krompir i luk narežemo na kockice.
U tavi, na vrućem maslinovom ulju, kratko popržimo luk, dodamo mljeveno meso, koncentrat paradajza i sve zajedno, stalno miješajući, pržimo 10-ak minuta.
Zatim dodamo lovorov list, preostalo narezano povrće (krompir, mahune i mini paradajziće), polijemo mesnim temeljcem, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri 15-ak minuta. Potom začinimo soli i biberom, i ostavimo da kuha još 5 minuta.
Gotovo varivo posipamo sjeckanim vlascem i poslužimo.
Izvor: http://www.konzum.hr/
Više »