Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, rujna 09, 2014

Zapečeni Njoki sa Špinatom

Sastojci:
Za njoke:
0.50 kg krompira
0.30 kg brašna
2 kom jaja
1 kašika maslaca
so po želji
Za umak:
0.20 kg špinata
2 kašike maslinovog ulja
0.10 kg ribanca
so i biber po želji
Za bešamel:
0.25 l mlijeka
1 kašik brašna
1 kašika maslaca
muškatni oraščić
so i biber po želji

Priprema:
Njoke:
Krompire operemo i skuhamo u slanoj vodi, ogulimo i protisnemo u pire, dodamo jaja ,so , maslac, brašno te zamijesimo tijesto, razvaljamo u njoke i skuhamo u slanoj vodi.
Bešamel:
Mlijeko zakuhamo i začinimo solju , biberom i muškatnim oraščićem. Otopimo maslac kratko prepržimo brašno i zalijemo mlijekom te prokuhamo.
Umak:
Špinat operemo, odstranimo peteljku i na malo maslinovog ulja prodinstamo špinat, dodamo kuhane njoke, zalijemo bešamelom, prospemo u glinenu posudu, pospemo sirom i zapečemo u rerni.

Izvor: http://www.gastro.hr/


Više »

nedjelja, rujna 07, 2014

Piletina sa Šampinjonima iz Rerne

Odličan ručak koji će obradovati sve ukućane i dobro ih zasititi! Pritom, jednostavan i lak za pripremu!
Sastojci:
-700 gr pilećih filea
-500 g svježih šampinjona
-150 g pavlake
-glavica crnog luka
2 čehnja bijelog luka
-senf
-brašno
-ulje
Priprema:
Crni i bijeli luk izdinstati na 1 dcl ulja, zatim dodati sitno isjeckane šampinjone i dinstati ih 15 minuta na umjerenoj temperaturi. Kada omekšaju, skinuti ih sa vatre i dodati pavlaku.
Pileće meso posoliti, premazati senfom, uvaljati u brašno i pržiti na zagrijanom ulju, sve dok ne porumeni sa obje strane, otprilike 5 minuta. U vatrostalnu ili običnu tepsiju istresti smjesu od šampinjona, preko poredati filete, malo ih utisnuti u smjesu, i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni još dvadesetak minuta.
Više »

utorak, rujna 02, 2014

Brzo i jednostavno: Uštipci od Tikvica

Sastojci: 
500 gr tikvica,
tri jajeta,
5 kašika brašna
so,
biber,
vegeta,
susam (50 gr),
100 gr naredndanog sira po želji

Priprema: 
Ogulite tikvice, pa ih izrendajte, posolite i ostavite da odstoje. Ocjedite višak vode, dodajte brašno, jaja, biber, vegetu i susam, pa dobro izmeštajte. Smjesa bi trebalo da bude gušća od one za palačinke. Kašikom vadite uštipke, spuštajte ih u tavu sa vrelim uljem i pržite dok ne porumene. Pospite ih rendanim sirom i služite uz sezonsku salatu od paradajza ili krastavaca.

Više »