Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, kolovoza 04, 2014

Rižoto sa Paprikama

Sastojci:
glavica crnog luka
4 kašike maslaca
250 g riže
500 ml goveđe supe (instant)
kašičica bibera u prahu
kašičica kima
kašičica sosa
so
400 g crvene, žute i zelene paprike
80 g ementalera

Priprema:
Sitno isjeckati luk. Zatim ga staklasto prodinstati u jednoj posudi sa kašikom maslaca. Dodati rižu i kratko sve zajdno prodinstati. Naliti vrele vode.
Nakon toga začiniti biberom, kimom i solju. Rižu poklopiti i na umjerenoj temperaturi je kuhati još oko 15–20 minuta, sve dok ne ispari sva tečnost.
U međuvremenu oprati paprike, obrisati ih, očistiti sjeme i preseći svaku na pola. Zatim iseći paprike na uske trake. Dinstati oko 3 minuta sa 3 kašike vrelog maslaca.
Viljuškom rastresti ocjeđenu rižu i dodati papriku isječenu na trake. Nakon toga narendati sir i posuti ga odozgo. Ukrasiti listovima nane ili bosiljka, ili nekim drugim zelenim začinskim biljem.
Više »

subota, kolovoza 02, 2014

Alpski Krompir na Švicarski Način

Sastojci:
2 srednje glavice luka
20 dag dimljene pancete ili masnijeg suhog mesa
20 dag polutvrdog sira tipa ementaler ili gruyère
1,5 kgkrumpira
so,
biber
mažuran
Priprema:
Luk, pancetu i krompir narežite na kriške.
Narezani krumpir lagano posolite i pobiberite, pa rukom promiješajte.
Pripremite tavu ili neku širu posudu s poklopcem koja može ići i na vatru i u rernu.
Rernu ugrijte na 220°C.
Na tavi kratko popržite pancetu da se masnoća počne otapati.
Panceti dodajte narezani luk. Prženjem na laganijoj vatri luk će otpustiti svoju tekućinu. Dinstajte par minuta dok luk malo ne omekša.
Dodajte narezani već začinjeni krompir i malo protresite tavu ili promiješajte lopaticom. Poklopite i stavite u zagrijanu rernu. Neka se peče 35-40 minuta.
U međuvremenu sir narežite na tanje kriškice.
Izvadite tavu iz rerne. Krompir pospite s malo mažurana i prekrijte kriškicama sira.
Ponovo poklopite i vratite još 5 minuta u ugašenu rernu da se sir lijepo rastopi.
Poslužite kao glavno jelo, uz dodatak kakve salate.
Više »

petak, kolovoza 01, 2014

Salata od Crvenog Luka i Trapsita

Sastojci:
1 veća glavica crvenog luka isječena na rezance
1 manja glavica zelene salate – oprana i iscjepkana na sitnije komade ili isječena na trake
rendani trapist po ukusu
so, biber, šećer, ulje, limunov sok – sve u onoj meri u kojoj volite da salata bude začinjena
Priprema:
Staviti listove zelene salate kao podlogu a u posudi izmješati sastojke, servirati na listove salate.:)
Izvor: http://www.bonappetitns.com/
Više »