Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, svibnja 23, 2014

Savršena Juha od Mrkve i Paprike sa Sirom

Sastojci:
300 g mrkve
2 crvene paprike
2 peršuna, korijen i list
1 mladi luk
1 manji ljubičasti luk
150 g mekog kozjeg sira
so
biber
kašićica kurkume
kašićica đumbira u prahu
maslinovo ulje
Priprema:
Mrkvu i peršun oguliti i izrezati na kolutiće. Papriku narezati na kockice. Na maslinovom ulju dinastati sitno nasjeckan luk pa dodati mrkvu, peršun, peršuov list i papriku. Nakon nekoliko minuta uliti otprilike litru vode i pustiti da kuha dok povrće ne omekša, oko petnaest minuta. Juhu zatim umutiti štapnim mikserom, dodati so, biber, kurkumu i đumbir. Servirati je u zdjelicama sa kašikom kozjeg sira i svježe nasjeckanim mladim lukom. Posuti svježe mljevenim biberom, pokapati s malo maslinovog ulja i jesti uz krišku raženog kruha. 
Više »

Piletina Zapečena u Krem Juhi

Sastojci: 
Pileća prsa
Cream juha od piletine
Cream juha od gljiva
Zamrznuto povrće-grašak,mrkva, mlade mahune
Bisquick brašno,mlijeko,jaje
so
biber
bijeli luk u prahu
malo vegete
Priprema:
Pileća prsa isjeći na kockice, posoliti, uvaljati u brašno, prepržiti na vrelom maslacu. Piletinu ocijediti od masnoće, poredati u posudu za pečenje.(Ukljućiti rernu da se ugrije)
Na piletinu dodati odmrznuto povrće, malo ga posoliti i pobiberiti.
Krem juhu od piletine i gljiva razblažiti mlijekom(da budu kao puding).Gotovom juhom preliti piletinu i povrće, po želji još malo pobiberiti,dodati vegetu i obavezno bijelog luka u prahu.Staviti da se peče.
Dok se piletina u krem juhi peče pripremiti smjesu kojom će se jelo preliti kad bude napola gotovo.
Umutiti jedno jaje, dodati pola šoljice mlijeka i pola šoljice Bisquick mix brašna. Dobro umutiti, da ne bude grudvica.
Više »

Rižoto s Lososom i Paradajzom

Sastojci:
200 g paradajza
1manja glavica luka
2 režnja bijelog luka
1 svježi čili ili feferon
30 g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
200 g riže za rižoto
2 kašike pasiranog paradjza
oko 4 dl kokošjeg temeljca (može iz kocke)
 0,5 dl slatkog vrhnja
200 g fileta lososa
 malo ljute paprike u prahu
sok od pola limuna
1 vezica
bosiljka
Priprema:
Riblji file operti, posušiti i narezati na veće kocke. Posuti ih paprikom, soli i nakapati limunovim sokom, pustite da odstoji dok se priprema rižoto.
Paradjze blanširati i oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na kockice.
Sitno nasjeckati luk, bijeli luk i čili papričicu.
Na jako ugrijanom ulju i maslacu popržiti luk, bijeli luk, čili i rižu, uz stalno miješanje nekih 5 min.
Dodati pasirani paradajz.
Narednih cca 25 min u rižu postupno dolijevati vruću juhu i slatko vrhnje. Na kraju začiniti soli i biberom.
U skoro kuhanu rižu dodati grubo sjeckani bosiljak i  paradajz, promiješati, dodati komade ribe.
Poklopiti i rižoto dinstati na laganoj vatri 6-7min, bez miješanja. Na ovaj način će komadići lososa biti tek toliko kuhani, a jako sočni i meki.
Više »