Sastojci:
200 g paradajza
1manja glavica luka
2 režnja bijelog luka
1 svježi čili ili feferon
30 g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
200 g riže za rižoto
2 kašike pasiranog paradjza
oko 4 dl kokošjeg temeljca (može iz kocke)
0,5 dl slatkog vrhnja
200 g fileta lososa
malo ljute paprike u prahu
sok od pola limuna
1 vezica
bosiljka
Priprema:
Riblji file operti, posušiti i narezati na veće kocke. Posuti ih paprikom, soli i nakapati limunovim sokom, pustite da odstoji dok se priprema rižoto.
Paradjze blanširati i oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na kockice.
Sitno nasjeckati luk, bijeli luk i čili papričicu.
Na jako ugrijanom ulju i maslacu popržiti luk, bijeli luk, čili i rižu, uz stalno miješanje nekih 5 min.
Dodati pasirani paradajz.
Narednih cca 25 min u rižu postupno dolijevati vruću juhu i slatko vrhnje. Na kraju začiniti soli i biberom.
U skoro kuhanu rižu dodati grubo sjeckani bosiljak i paradajz, promiješati, dodati komade ribe.
Poklopiti i rižoto dinstati na laganoj vatri 6-7min, bez miješanja. Na ovaj način će komadići lososa biti tek toliko kuhani, a jako sočni i meki.
200 g paradajza
1manja glavica luka
2 režnja bijelog luka
1 svježi čili ili feferon
30 g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
200 g riže za rižoto
2 kašike pasiranog paradjza
oko 4 dl kokošjeg temeljca (može iz kocke)
0,5 dl slatkog vrhnja
200 g fileta lososa
malo ljute paprike u prahu
sok od pola limuna
1 vezica
bosiljka
Priprema:
Riblji file operti, posušiti i narezati na veće kocke. Posuti ih paprikom, soli i nakapati limunovim sokom, pustite da odstoji dok se priprema rižoto.
Paradjze blanširati i oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na kockice.
Sitno nasjeckati luk, bijeli luk i čili papričicu.
Na jako ugrijanom ulju i maslacu popržiti luk, bijeli luk, čili i rižu, uz stalno miješanje nekih 5 min.
Dodati pasirani paradajz.
Narednih cca 25 min u rižu postupno dolijevati vruću juhu i slatko vrhnje. Na kraju začiniti soli i biberom.
U skoro kuhanu rižu dodati grubo sjeckani bosiljak i paradajz, promiješati, dodati komade ribe.
Poklopiti i rižoto dinstati na laganoj vatri 6-7min, bez miješanja. Na ovaj način će komadići lososa biti tek toliko kuhani, a jako sočni i meki.