Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, svibnja 15, 2014

Čokoladna Rolada sa Bananama i Kapućino Kremom

Rolada je iz Kuhinje Ljiljane Nieder ljiljananieder.com
Sastojci:
Tijesto:
3 jajeta
3 kašike mineralne vode
prstohvat soli
11 dag šećera
6 dag brašna
5 dag gustina
1 ½ kašika kakao praha
1 kašićica praška za pecivo
Krema:
8 listova želatine
7 dl slatkog vrhnja
prstohvat soli
6 dag šećera
1 vrećica vanilijinog šećera
4 kašike cappuccino praha
4 banane
2 – 3 kašike soka od limuna
Ukrašavanje:
½ cappuccino kreme
čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane preliti čokoladom
Priprema:
Rernu zagrijati na 200°C. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.
Tijesto: Bjelanca odvojiti od žumanaca. Bjelanca s malo soli i mineralnom vodom čvrsto umutitii. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumanca jedno po jedno dodavati snijegu od bjelanaca.
Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti da se peće u zagrijanoj rerni oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.
Krema: U jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko 2 šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja umutiti šlag kojem se na kraju postepeno doda šećer, vanilijin šećer i cappuccino prah.
Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na štednjaku na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko 3 kašike cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim lijevati u kremu, neprestano miješajući.
Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ručnikom posušiti.
Biskvit premazati sa polovinom kreme. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolat zarolati. Pri tom papir oprezno odvajati.
Ukrašavanje: Ostatkom kreme namazati rolat i ukrasiti s čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje se mogu preliti čokoladom.
Više »

Mađarska Slana Rolada

Sastojci:
200 g smrznutog graška
200 g  mrkve
200 g  krompira
200 g  jabuka
1 limun
6 kašika majoneze
7 kašika kisele pavlake
250 ml supe od povrća
20 g  želatina
5 jaja
1 crvena paprika
1 veza peršunnovog lista
biber
so
Priprema:  
Jaja kuhati 10 minuta na tvrdo, staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade, a zatim oguliti. Kockice mrkve, graška i krompira kuhati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade u potpunosti. Jabuke oguliti, izrezati na kockice i dodati sok od limuna.
Povrće i jabuke staviti u veliku zdjelu. Majonezu pomješati s kiselom pavlakom, soli i biberom i preliti preko povrća pa dobro promješati.
Supu od kuhanog povrća  pomješati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi pa pomješati sa smjesom u zdjeli. Ostaviti da se ohladi pa razvući u pravougaonik na odgovorajućoj foliji na radnoj ploči. U sredinu poredati skuhana jaja i urolati. Ostaviti u frižider preko noći da se ohladi i stegne.
Više »

srijeda, svibnja 14, 2014

Sarajevski Hadžijski Ćevab

Odavno nisam postala tradicionalni bosanski recept, pa evo ga: :)
Sastojci:
- 900 g janjećeg mesa bez kosti,
- 500 g crvenog luka
- 300 g paradajza,
- 300 g paprika babura,
- 250 g gljiva
- 100 g maslaca,
- soli, bibera, peršuna,
- pregament papir (za pakovanje ćevapa)
Priprema:
Meso izrezati na kockice, posoliti i prepržiti na vrelom maslacu. Luk dinstati na maslacu dok ne poprimi žutu boju, dodati meso u luk, i nastaviti dinstati. Paprike isjeći na krupnije komade i dodati mesu i luku. Paradajz oguliti, izrezati na rezance. Gljive operati isjeći na kriške. Dodati gljive i nastaviti dinstati. Potom dodati paradajz, prodinstati, začiniti. Sve skupa lagano izmiješati i prokuhati . Po potrebi dodati vode.
Pergament papir postaviti na pleh, staviti pripremljeno meso skupa sa saftom i na sve staviti kašiku kajmaka, a papir kompletno zatvoriti u oblik jedne vrećice i zavezati koncem. U pleh nasuti čašu vruće vode i staviti u zagrijanu rernu 250 stepeni nekih 15 min. da se zapeče. Servirati toplo u pergament papiru. Mogu se praviti manje porcije svaku zasebno na pergament papiru.

Više »