Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, svibnja 15, 2014

Čokoladna Rolada sa Bananama i Kapućino Kremom

Rolada je iz Kuhinje Ljiljane Nieder ljiljananieder.com
Sastojci:
Tijesto:
3 jajeta
3 kašike mineralne vode
prstohvat soli
11 dag šećera
6 dag brašna
5 dag gustina
1 ½ kašika kakao praha
1 kašićica praška za pecivo
Krema:
8 listova želatine
7 dl slatkog vrhnja
prstohvat soli
6 dag šećera
1 vrećica vanilijinog šećera
4 kašike cappuccino praha
4 banane
2 – 3 kašike soka od limuna
Ukrašavanje:
½ cappuccino kreme
čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane preliti čokoladom
Priprema:
Rernu zagrijati na 200°C. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.
Tijesto: Bjelanca odvojiti od žumanaca. Bjelanca s malo soli i mineralnom vodom čvrsto umutitii. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumanca jedno po jedno dodavati snijegu od bjelanaca.
Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti da se peće u zagrijanoj rerni oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.
Krema: U jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko 2 šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja umutiti šlag kojem se na kraju postepeno doda šećer, vanilijin šećer i cappuccino prah.
Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na štednjaku na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko 3 kašike cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim lijevati u kremu, neprestano miješajući.
Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ručnikom posušiti.
Biskvit premazati sa polovinom kreme. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolat zarolati. Pri tom papir oprezno odvajati.
Ukrašavanje: Ostatkom kreme namazati rolat i ukrasiti s čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje se mogu preliti čokoladom.