Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, svibnja 06, 2014

Pituljice sa Sirom i Vodom :)

Sastojci:
500 g kora za pitu
3 jajeta
300 g sira
1 prašak za pecivo
10 kašika ključale vode
15 kašika ulja
malo soli i još
500 ml mlake vode
Priprema:
Pripremiti fil od jaja, ključale vode, ulja, sira praška za pecivo i soli.
Filom filovati po dvije kore, uviti u rolat a zatim u zvrk. Pripremljene pituljice staviti da odstoje pola sata u tepsiji u kojoj je naliveno pola litra mlake vode.
Prije pečenja pituljice premazati preostalim filom i peći na 220*C dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Pituljice poslužiti tople.



Više »

Juha od Graška s Tortellinima

Ovo varivo odlično je kada želite pojesti nešto zdravo na kašiku, a tortellini vam trebaju da “podebljate” jelo:). Vrlo ga je jednostavno pripremiti i definitivno će biti dio mog mjesesečnog menia.
Sastojci:
1 velika mrkva
50 g celera
2 čehna bijlog luka
2 srednje glavice luka
0,5 l junećeg temeljca
0,5 l vode
400 g graška
10 dag sitno nasjeckane pancete
sobiber i vegeta po želji
ulje
100 g Tortellina punjenim s mesom
Usitnite celer, mrkvu, luk i  bijeli luk te sve lagano prodinstajte na ulju i panceti dok luk ne zastakli. Ulijte temeljac i vodu i dodajte grašak te pustite da kuha dok grašak ne omekani. Kada je grašak omekšao uzmite štapni mikser te usitnite ugrubo sastojke kako bi dobili gustu juhu, ali ne do kraja kako bi vam se tu i tamo vidjeli komadi povrća. Posolite i popaprite te stavite vegete po želji te pustite da kuha još 10 minuta. Za to vrijeme u slanu zakuhalu vodu stavite tortelline i skukajte ih. Juhu poslužite zajedno s tortellinima. 

Više »

Domaće Kifle

Evo recepta po mom izboru za savršene domaće kifle.:)
Sastojci: (Za 36 kiflica)
1 kg mekog brašna
1 paketić kvasca
2 kašićice soli
1/2 l mlijeka
200 g masti ili margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mlijeka
3 kasike šećera
Za premazivanje i dekoraciju
1jaje
susam ili kim
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, dodati po kašićicu šećera i brašna i ostaviti da ispuni šolju.
Od brašna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamjesiti srednje meko tijesto, ako je potrebno dodati još malo brašna. Ostaviti da odmara 30 minuta.
Tjesto podijeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Dok se zavija kiflica, tjesto prema spoljnim krajevima blago razvući prstima.
Redati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom po želji, ja dodam i soli - volim kad su slane :) nije zdravo
Neka odmaraju jos 10-15 minuta dok se rerna ne zagrije. Peći na 200 C dok lijepo ne porumene.
Više »