Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, travnja 14, 2014

Sarajevska Teleća Čorba

Sastojci:
½ kg telećeg  mesa
1 luk
½ dl bijelog suhog vina
3 - 4 krompira (nasjeckan na kockice)
1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće)
1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
1 – 2 lista lovora
mljevena slatka crvena paprika
1 kašika skrobnog brašna
1 kašika koncentrata paradajza
gljive (šampinjoni ili vrganji)
ulje
so
biber
Priprema:
Prodinstati sitno nasjeckan luk, dodati meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zaliti meso sa ½ dl bijelog vina i pustiti da vino izlapi. Dodati krompir i  mrkvu te doliti temeljca ili vode. Zatim posoliti, pobiberiti, dodati lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistiti gljive, nasjeckati ih na četvrtine, dodati u čorbu i kuhati još 15-tak minuta.
Više »

Pečene Janjeće Koljenice - Uskrsni ručak

Sastojci: 
6 janjećih koljenica,
2 luka,
2 mrkve,
60 ml ulja,
2 štapića celera,
10 g ruzmarina,
štapić cimeta,
750 ml goveđe juhe,
3 čehna bijelog luka,
korica od 2 narandže,
500 ml crnog vina,
60 g smeđeg šećera,
125 ml sirćeta,
200 ml umaka od paradajza
Priprema: Janjeće koljenice oprati, posušiti, natrljajti sa soli i biberom. Zapržiti ih u ulju te ih staviti u posudu s poklopcem. Na ulju propržiti luk, mrkvu, celer, bijeli luk, ruzmarin i cimet. Dodati naribanu koru narandže, vino, goveđu juhu, šećer, pastu od parajza i sirće te preliti mješavinu preko koljenica. Poklopiti i kuhati oko tri sata. Otklopiti te kuhati još pola sata. Izvaditi koljenice i zagrijati umak do vrenja te kuhati dok se količina tekućine ne prepolovi, odnosno dok se umak ne zgusne. Poslužiti s mesom i prilogom prema želji.
Više »

nedjelja, travnja 13, 2014

Brzi Kolač sa Suhim Voćem

Sastojci:
300 g brašna
1/2 kocke kvasca
70 g putera
1 jaje
100 g mlijeka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
4 suhe smokve
4 suhe šljive
po nekoliko lješnjaka, badema i oraha
4 suhe kajsije
Glazura:
40 g putera
1-2 kašike šećera u prahu
Priprema:
U toplo mlijeko staviti kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera da nadođe.
U brašno dodati nadošao kvasac, jaje, puter, šećer, vanilin šećer, pa zamijesiti.
Pred kraj mješanja, dodati sjeckano suho i koštunjavo voće. Ostaviti tijesto da nadođe.
Nauljiti kalup, pa staviti nadošlo tijesto.
Peći na 200 stepeni, dok ne porumeni, pa onda prekriti papirom i peći još oko 20 minuta na 180 stepeni.
Vruć pečeni kolač preliti istopljenim puterom i posuti šećerom u prahu.
Više »