Sastojci:
300 g brašna
1/2 kocke kvasca
70 g putera
1 jaje
100 g mlijeka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
4 suhe smokve
4 suhe šljive
po nekoliko lješnjaka, badema i oraha
4 suhe kajsije
Glazura:
40 g putera
1-2 kašike šećera u prahu
Priprema:
U toplo mlijeko staviti kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera da nadođe.
U brašno dodati nadošao kvasac, jaje, puter, šećer, vanilin šećer, pa zamijesiti.
Pred kraj mješanja, dodati sjeckano suho i koštunjavo voće. Ostaviti tijesto da nadođe.
Nauljiti kalup, pa staviti nadošlo tijesto.
Peći na 200 stepeni, dok ne porumeni, pa onda prekriti papirom i peći još oko 20 minuta na 180 stepeni.
Vruć pečeni kolač preliti istopljenim puterom i posuti šećerom u prahu.
300 g brašna
1/2 kocke kvasca
70 g putera
1 jaje
100 g mlijeka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
4 suhe smokve
4 suhe šljive
po nekoliko lješnjaka, badema i oraha
4 suhe kajsije
Glazura:
40 g putera
1-2 kašike šećera u prahu
Priprema:
U toplo mlijeko staviti kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera da nadođe.
U brašno dodati nadošao kvasac, jaje, puter, šećer, vanilin šećer, pa zamijesiti.
Pred kraj mješanja, dodati sjeckano suho i koštunjavo voće. Ostaviti tijesto da nadođe.
Nauljiti kalup, pa staviti nadošlo tijesto.
Peći na 200 stepeni, dok ne porumeni, pa onda prekriti papirom i peći još oko 20 minuta na 180 stepeni.
Vruć pečeni kolač preliti istopljenim puterom i posuti šećerom u prahu.