Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, siječnja 08, 2014

Fritule ili uštipci (slatko)

Ono što su za kontinetn u HR uštipci ili krofne, to su za Dalmaciju i primorje Fritule, prejednostavno, kalorično :( i super ukusno.
Sastojci:
tijesto
-4 dcl jogurta  
-2 jajeta  
-2 paketića vanilinog šećera  
-malo soli  
-2 kašićice ešećera  
-20 kašika glatkog brašna  
-1 paketić praška za pecivo  
-1 kašika rakije  
-ulje za prženje
Priprema:
Umiješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa.
Vaditi kašićicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
Čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukoliko se peče u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.
Vaditi u zdjelu u koju se na dno stavi papirnati ručnik ili salveta da upije višak ulja.
Posuti štaub šećerom. Poslužiti.

Više »

subota, siječnja 04, 2014

Kolač sa Kokosom

Sastojci:
tijesto:
150g šećera
180g brašna
1 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
Sastojci krema:
5 dl vrhnja za šlag
150g kokosovog brašna

Priprema:
Izmiješajte jaja i šećer.Zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Umiješajte mlijeko i ulje sve dok ne dobijete glatku smjesu.Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Peče se u pećnici otprilike 25 minuta na temperaturi 185°C.Nakon što se ispeče ,ostavite da se ohladi i prerežite vodoravno.U međuvremenu, vrhnje duže tući u čvrsti šlag. Od ukupne količine kokosovog brašna odvojite nešto malo za posipanje, a ostatak umiješajte u šlag.Na donji dio biskvita stavite 75%(ili 3/4) kreme.Gornji biskvit izrežite na kocke i poredajte po kremi.Premažite kolač sa ostatkom kreme i pospite kokosovim brašnom.Izrežite kocke do dna i kolač sa kokosom je spreman za posluživanje .



Više »

srijeda, siječnja 01, 2014

Zapečene palačinke sa paradajz sosom

Sastojci:
200 g brašna
150 ml mlijeka
so
2 jajeta
Za fil:
3 mrkve
350 g šampinjona
1/2 celera
2 luka
4 čehna bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike peršuna
so, biber
300 ml pavlake
4 jajeta
150 g rendanog ementalera
Za paradajz sos:
luk
čehno bijelog luka
2 kašike ulja
750 g sjeckanog paradajza
so, biber

Priprema:
Mikserom ili mutilicom umutiti brašno sa mlijekom, 150 ml vode, solju i jajima. Pustiti da odstoji nekih 20 minuta. Mrkve ogulite, operite i sitno isjecite. Šampinjone obrišite krpom, drške skratite, pa sve sitno isjecite. Celer ogulite, operite i isjecite u kriške.Crni i bijeli luk oljuštite, sitno isjecite, zatim ga izdinstati na malo ulja. Potom dodati gljive, celer i mrkvu i sve zajedno dinstati oko 5 minuta. Na kraju začinite sjeckanim peršunom soli i biberom.Jaja pomješajte sa pavlakom,zatim ih posolite i pobiberite.Ostatak ulja zagrijati u tavi. Od tijesta ispeći 6 do 8 palačinki. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Palačinke filujte pripremljenim povrćem. Pospite sirom, onda palačinke umotati.Redajte ih bez razmaka u prethodno podmazanom kalupu (1, 5 l kapaciteta/zapremine), preko prelijte pavlakom sa jajima, pa kalup prekrite alu-folijom i zatvorite. Kalup stavite u veći sa vrelom vodom i u rerni na pari peći oko 25 minuta.
Za paradajz sos oljuštite crni i bijeli luk, sitno ih isjecite, pa propržite na ulju. Dodajte komadiće paradajza, začinite soli i biberom, potom 10 minuta kuhati. Palačinke servirati zajedno sa paradajz sosom.





Više »