Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, prosinca 28, 2013

Piletina u lisnatom tijestu

Sastojci:
600 g pilećih prsa
250 g lisnatog testa
30 ml ulja
2 praziluka
„začin C“ (ili neki drugi dodatak jelima)
biber
kašika kisele pavlake
1 jaje
peršun
Priprema:
Praziluk očistite, operite i isjecite na kolutove. Piletinu isjecite na komade, pa meso pospite „začinom C“ i pobiberite ga. Na vrućem ulju ispržite komade piletine sa obje strane, zatim ih izvadite na tanjir. U istom ulju, na laganoj temperaturi propržite praziluk,potom mu dodajte „začin C“ i povremeno promješajte. Gotov luk istresite/prespite u činiju i ostavite da se ohladi, pa umješajte kiselu pavlaku i peršun. Tijesto razvucite u kvadrat debljine 3 mm i isjecite ga na četiri dijela. Na svaki komad tijesta stavite malo proprženog praziluka,zatim preko njega složite komade piletine, ivice tijesta savijte tako da oblikujete džep. Složite u pleh obložen papirom za pečenje(pek papir), na kraju premažite razmućenim jajetom i pecite 30 minuta na 170 stepeni.


Više »

četvrtak, prosinca 26, 2013

Crni kolač

Sastojci:
Tijesto:
150 g margarina
6 žumanjaka
300 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaa
5 kašike mlijeka
snijeg od 6 bjelanjaka
Krema:
1,5 dl vode
4 kašike šećera
120 g čokolade
malo kuhane kafe/kave/kahve
Čokoladna glazura:
1 žumanjak
2 kašike vode
70 g čokolade
50 g margarina

Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i margarinom postupno dodajući mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Pečeni kolac uzdužno prerežite i polovicu biskvita izmrvite.
Priprema kreme:
Prokuhati vodu, kavu(kafu/kahvu) i šećer sa čokoladom, te pomiješati sa izmrvljenim biskvitom.
Priprema Glazure:
Na pari rastopite žumanjak, 100 g šećera u prahu , šećer, vodu i čokoladu, te dodajte margarin.
 Cijelu biskvitnu podlogu premažite pripremljenom kremom i ostavite do idućeg dana. Kolac prelijte čokoladnom glazurom.





Više »

srijeda, prosinca 25, 2013

Uštipci sa sirom iz rerne

Sastojci:
4 jajeta
200 g narendanog kačkavalja
100 g brašna
50 g prezle
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja, posolite. Dodajte narendan kačkavalj, brašno,sir, so, prašak za pecivo i prezle. Smjesa treba da je čvrsta. Po potrebi dodajte još brašna. Tepsiju obložite pek papirom(papirom za pečenje). Rernu uključite na 200 C. Kašikom vadite uštipke na papir. Pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Odozgo ih možete još posoliti pored toga možete na svaki uštipak dodati kap - dvije ulja.



Više »