Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, prosinca 24, 2013

Francuski sendvič

Sastojci:
1 francuskakifla
200 g šunke
200 g paradajza
2 barena jaja
80 g majoneza
20 g senfa
biber
so
Priprema:
Šunku i paradajz sitno isjecite,potom stavite u posudu, narendajte jaja, dodajte majonezu, senf, biber i so, zatim lagano promješajte smjesu. Francusku kiflu izdubiti, odnosno, odstranite sredinu i napunite pripremljenom smjesom. Sendvič servirajte na tanjir i poslužiti uz čašu jogurta.




Više »

ponedjeljak, prosinca 23, 2013

Jednostavni kolačići sa bademima ili orasima

Sastojci:
-200 gr oguljenih mljevenih badema  ili oraha
-40 gr šećera u prahu
-2 vrećiceVanilin šećera
-prstohvat klinčića u prahu
-prstohvat cimeta u prahu
-1 veće bjelanjce
Za bijelu glazuru:
-70 gr maslaca
-100 gr bijele čokolade
Za tamnu glazuru:
 -70 gr maslaca
-100 gr čokolade za kuhanje
Priprema:
Mljevene bademe pomiješati sa šećerom u prahu, vanilin šećerom, klinčićem i cimetom. Dodati bjelance i umijesite čvršće tijesto. Po potrebi, radi čvrstoće dodati 1-2 kašike mljevenih badema.
Od pripremljene smjese vlažnim rukama oblikovati kolače po želji, staviti ih na pleh obložen pek papirom i sušiti u pećnici zagrijanoj na 70°C 60-90 minuta.
U dvije posude odvojeno otopiti maslac.
Maknuti ga s vatre, a zatim u jednu umiješati otopljenu bijelu čokoladu, a u drugu otopljenu tamnu čokoladu.
Glazure dobro izmiješati i držati na toplom mjestu u vodenoj kupelji.
Kolačiće ohladiti i preliti glazurom po želji (tamnom ili svijetlom).
Ukoliko su manja jaja, u smjesu za pripremu kuglica potrebno je dodati 2 bjelanca. U sredinu svakog kolačića prije sušenja može se utisnuti jedan oguljeni badem.
Više »

nedjelja, prosinca 22, 2013

Slana rolada od faširanog mesa - Savršeno :)

Sastojci:
-12 kora
-500 gr. faširanog mesa
-2 struka prase
-4 jajeta
-200 ml.ulja
-malo vegete
-biber


Priprema:
Najprije napraviti fil: propržiti sitno isjeckanu prasu, dodati faširano meso, začine i sve malo prodinstati.
Dobro umutiti jaja sa uljem.Uzeti dvije kore na stranu, jednu iznad druge, pa drugu premazati sa mješavinom od jaja i ulja. Onda svaku slijedeću koru premazati, staviti fil po ivici i urolati u cjevćicu.
Poredati po ivici na te dvije odvojene kore 4 cijevi, pa na njih staviti 3, pa 2 i jednu, praveći kupolu.
Dok se redaju premazati ih mješavinom, zatim sve srolati u dvije kore na kojima su cijevi poredane, premazati i staviti da se peče na 200 C.
Više »