Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, prosinca 22, 2013

Zelena rolada - Božićna predjela

Sastojci:
Za roladu:
-200 g Zamrznutog špinata
-5 jaja
-½ žkašićice esoli
-½ kašićice Vegete
-2 kašike pavlake (50 g)
-2 kašike ulja
-5 kašika Pšeničnog brašna tip 400
Za punjenje:
-2 jajeta
-2 prstohvata soli
-50 g gaude
-250 g svježeg sira
-1 kašika pavlake
-250 g šunke



Priprema:
Špinat odmrznuti i dobro ocijediti od viška vode. Bjelanjce odvojiti od žumanjaca. U žumanjce dodati so, vegetu, pavlaku, ulje, špinat i mixerom izmiješati u jednoličnu smjesu.
Bjelanjce umutiti u čvrst snijeg i zajedno s brašnom lagano kuhačom umiješati u žumanjce.
Na lim (30x40 cm) staviti papir za pečenje pa po njemu ravnomjerno rasporediti smjesu. Staviti u rernu prethodno zagrijanu na 180°C i peći 25 minuta. Pečenu roladu staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i zarolati po dužini. Dok se rolada hladi, skuhati jaja i izvaditi iz njih kuhane žumanjce.
Žumanjce zgnječiti viljuškom, posoliti, dodati naribanu gaudu, 100 g svježeg sira i dobro izmiješajti.
Ohlađenu roladu polako odmotati i lagano premazati pripremljenom smjesom. Na smjesu posložiti kriške šunke, a ostatak svježeg sira pomiješati s pavlakom i rasporediti po šunci.
Roladu zarolati pazeći da je čvrsto stisnuta, umotati je providnom folijom i staviti ufrižider kako bi se okusi pomiješali.
Više »

Rafaelo - Kokos kuglice - Božićni kolačići

Sastojci:
-100 ml slatke pavlake
-200 gr bijele čokolade
-25 gr putera
-100 gr kokosa
-ekstrakt vanilije ili vanilin šećer
-kokos za valjanje
-po želji lješnjak

Priprema
Slatku pavlaku zagrijati do ključanja, ubaciti čokoladu i puter i miješati da se sve istopi. Dodati i vaniliju po ukusu, pa masu staviti u frižider, na par sati.
Ohlađenu masu umutiti malo mikserom, pa dodati kokos i oblikovati kuglice, na kraju ih uvaljati u kokos.

Više »

Vanilice s kajmakom - Božićni kolačići

Sastojci:
-500 g brašna
-200 g masti
-3 kašike kajmaka
-5 kašika šećera
-2 žumanjka
-ribana korica jednog limuna
-šećer u prahu sa vanilim šećerom
-pekmez ili marmelada za filovanje
Priprema:
U posudi mikserom pjenasto izmutiti mast sa šećerom, dodati žumanjke i kajmak, te ribanu koricu limuna. Dodati brašno i zamijesiti tijesto da bude glatko. Između dva komada prozirne folije rastanjiti polovinu tijesta i vaditi oblike po želji. Tijesto nije potrebno ostavljati prethodno u frižideru. Oblike tijesta redati na lim obložen pek papirom, peći na 180 oko 15 min. Moraju ostati bijele. Pečene ohlađene vanilice obilno uvaljati u šećer u prahu sa 1 vanilinim šećerom. Prethodno ih spojiti dvije i dvije pekmezom ili marmeladom....
Više »