Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, prosinca 22, 2013

Gingerbread cookies - Špekulas (Božićni kolačići)

Jednostavno nemoguće da Božić prđe bez.. Đinđera kako ih ja zovem :D

Sastojci
 .30 dag brašna (pola glatko, pola integralno, ja stavim samo glatko)
-10 dag maslaca ili margarina
-2 kašike livadskog ili bagrem meda
-1 jaje
-5 kašika šećera
-1 vanilin šećer
-prstohvat soli
-1/2 vrečice praška za pecivo
 1 kašićica cimeta
-1 kašika čokolade u prahu
-1 ravno puna kapika začina za medenjake ILI  1 ravno puna kašika začina u prahu: klinčić, muškatni oraščić, đumbir  naribana korica limuna/naranče
Priprema:
Prosijano brašno + prašak za pecivo + čokolada u prahu + sol + šećer + vanilin šećer + svi začini. Suhoj smjesi dodati malo omekšali maslac ili margarin u listićima (ne otapati!!), med i naribanu koricu limuna/ naranče. Dlanovima istrljati sve skupa u mrvicastu smjesu, treba biti ravnomjerno, bez većih i manjih mrvica. Dodati jaje i sve dobro sjedinti u mekano tijesto koje se više ne lijepi za dlanove. Dokse tijesto  mijesi, po potrebi dodati još malo brašna ili vode. Zamotat smjesu u plastičnu foliju ili staviti u vrećicu i pustiti je da odstoji u hladnjaku par sati ili preko noći.







Tijesto izvaditi iz frižidera, pola sata ga ostaviti da se malo smekša.
Kalupima po želji izrezati keksiće i slagati na plitki lim od rerne koji je pokriven pek papirom. Između keksića ostaviti malo razmaka da se ne slijepe pri pečenju.
Peći na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni, cca 10-12 min, ovisno o debljini keksa.  Ne smiju se zapeći, bolje ih je izvaditi i nepečene jer će se stvrduniti u divnu smjesu. Na kraju ih isrtati po želji i pospremiti u limenu kutiju.
Više »

Keksi punjeni bijelom čokoladom - Božićni kolačići

Božić je za dva dana, pa dok je vikend idem pripremiti tri, četiri standardne vrste božićnih sitnih kolačića za porodicu i prijatelje. Ovo je jedan od omiljenih. :)
Sastojci:
-200 gr brašna  
-120 gr putera  
-2 žumanca (40 g)  
-2 male kašike kakaoa (8 g)  
-1 vanilin šećer  
-1 mala kašika praška za pecivo (5 g)  
-60 g šećera  
Punjenje: 
-150 g bjele čokolade  
-4 velike kašike vrhnja
Priprema:
Brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, kakao, žumanca, puter narezan na listove staviti u dublju posudu pa sve dobro umjesiti, da se dobije fino glatko tjesto, da se sve fino ujednaci.
Zaviti tjesto u prozirnu foliju te ostaviti 30 minuta da odstoji na hladnom.
Pripremiti 2 pleha obložena papirom za pečenje. Pećnicu uključiti da se zagrije na 180°C.
Tjesto razviti 0,3 mm na malo pobrašnjenoj površini. 
Vaditi oblike po želji, tako da se polovini keksa napravi mali otvor na sredini.
Staviti kekse da se peku 8-10 minuta. Pustiti na plehu da se ohlade.
Dok se keksi hlade iznad pare staviti na što sitnije isjeckanu bjelu cokoladu zajedno sa vrhnjem, mješati kašikom (brze ce se istopiti, fino sjediniti).
Na puni keks premazati po 1 malu kašiku punjenja, zatvoriti drugom, otvorenom polovinom keksa, i lagano spojiti kekse.
Pustiti ih da se krema stegne, pa držati kekse do upotrebe u dobro zatvorenoj posudi.

Više »

subota, prosinca 21, 2013

Kolač od Sira i Oraha

Sastojci:
Tijesto
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
4 žumanjka
1/2 praška za pecivo
2 kašike kiselog vrhnja
Fil orah
250 g oraha
6 kašika šećera
2 kašike mlijeka
Fil sir
500 g svježeg sira
150 g šećera
4 bjelanjka
2 kašike griza
Priprema:
Od navedenih sastojaka izmjesite tijesto i pustite da malo odstoji. U međuvremenu, sameljite orahe i pomiješajte ih sa šećerom i mlijekom. Ako volite miris ruma, mlijeko slobodno možete zamijeniti sa istom količinom ruma.Zatim bjelanjke istucite i dodajte sir, griz i šećer.Potom tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljati na veličinu tepsije i postavite kao dno. Prekrijete ga sa filom od oraha, a zatim sa filom od sira. Sve zajedno prekrijete drugim dijelom tijesta. Pecite 30 minuta na 180 °C.


Više »