Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, studenoga 22, 2013

Rezanci sa Lososom

Losos je skup, ali bogat omega-3 masnim kiselinama, a kako ja imam probleme sa pritiskom, za mene trenutno ništa nema cijenu. Još malkice izmjena u prehrani i nezdravim navikama i kada je u pitanju tjestenina na mom meniju će biti samo integralna.
- 250 g dimljenog lososa
- 500 g širokih rezanaca
- 2 mlada luka
- polovina običnog luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- so, biber
- malo svježeg peršuna
- 2 kašićice putera
Priprema: Skuhati široke rezance. Na puteru ispržiti sitno nasjeckan luk dok ne poprimi zlatnu boju, dodati vrhnje za kuhanje i losos koji je rethodno narezan na komadiće. Dodati so, biber i mladi luk, narezan na trake i kuhati na laganoj vatri 5 minuta (mladi luk bi trebao ostati al dente). Posuti bijelim vinom i na kraju dodati tjesteninu. Ukrasiti svježim peršunom. Servirati toplo uz ribani parmezan.
Više »

nedjelja, studenoga 10, 2013

GURKENSALAT - Salata od Krastavca na Njemački Način :)

Sastojci 
-1 krastavac
-1 češnjak
-3-4 kašike kiselog vrhnja
-1 kašika bijelog sirćeta
-1 kašika svježeg kopra
-1/2 kašićice šećera
-2 kašike peršun
- so, biber
Priprema:
Krastavac oguliti. Može se nasjeckati na kockice ili tanko narezati na ploške. Posoliti i staviti da ispusti tekućinu, zatim lagano stisnuti sa rukama da se ocijedi višak tekućine.
U zdjelicu dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati. Umiješati ocijeđene krastavce. Staviti u hladnjak da se još malo ohladi onda servirati.
Više »

Ruska Salata

Sastojci:
-500 gr.krompira
-500 gr.mrkve
-3 jajeta
-300 gr. graška (mala konzerva)
-300 gr.kiselih krastavaca
-300 gr. kuhane piletine (bataci), ali može i bijelo meso
-600 ml. majoneze (jedna tegla)
-1 kašikica vegete
-1 kašikica senfa
-malo peršuna
-so
Priprema:
Krompir skuhati u slanoj vodi i pustiti da se ohladi (neće se raspadati kada se bude rezao). Skuhati i mrkvu i jaja. Grašak dobro oprati u mlakoj vodi i pustiti da se dobro ocijedi.
Na kockice sitno isjeckati (ne presitno) kuhanu piletinu prethodno očišćenu od kostiju. Dodati grašak, krompir, mrkvu, kisele krastavce i jaja koji su isto isjeckani na kockice.
Dodati majonezu, senf, vegetu, soli i sitno sjeckanog peršuna. Dobro izmiješati i ostaviti u frižider da se dobro ohladi i da se ukusi povezu.
Više »