Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, srpnja 09, 2013

Juha od špinata

Za pripremu ove supe, treba oko 20 minuta. Volim 'spanać', krneulo je s Popajem, a poslije i radi ukusa, ali volim u svakom obliku hihih tako da evo i recepta za supu..
Sastojci
-400 gr špinata
-750 ml pileća supe
-2 čehna bijelog luka
-30 gr maslaca
-2 kašike brašna
-250 ml  pavlake
-So, biber

Priprema:
Špinat očistiti, dobro ga oprati i ostaviti da se ocijedi. Zatim ga isjeckati na trake i staviti u pileću supu dok ne provri pa ga začiniti.
Izvaditi špinat iz supe pa ga usitniti u blenderu. Na maslacu propržiti izgnječen bijeli luk pa dodati brašno i napraviti tanku zapršku sa vodom. U to dodati špinat i naliti supu u kojoj se kuhao.
Uz neprestano miješanje čorbu kuhati do željene gustine. Na kraju umiješati pavlaku i poslužiti toplo.
Više »

TOPA - Bosanski recept

Ovo jelo sam nučila od svoje mame. Može se reći da je Bosansko tradicionalno jelo,  ali ga i Turci spremaju pa vjerujem da su ga oni donijeli u naše krajeve. Topa je jako ukusno i često pravljeno jelo najčešće kod bosanskih muslimana tokom mjeseca Ramazana. Dosta je kalorično i ne preporučuje se jesti svaki dan niti u velikim količinama, ali teško se kontrolisati. :D
Sastojci:
-maslo / puter
-kajmak
-pavlaka
-sir za pitu
-dimljeni sir..

Priprema:
U tavi rastopiti maslo ili puter, u zavisnosti šta inače koristite u svojoj kuhinji. Sve mliječne sastojke (mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku) dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope, ne previše, nesmije da vrije.. Količinu prilagoditi svom ukusu. Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun. I to je to... tako brzo, a tako dobro :D

Više »

ponedjeljak, srpnja 08, 2013

KLEPE - Bosanski recept

Klepe su tradicionalno bosansko jelo, za čiju pripremu treba odvojiti odprilike 2 sata. Međutim, jednostavne su za napraviti.
Sastojci
-500 g  brašna
-2  jajeta
-500 g  mljevenog mesa
-1 glavica  crvenog luka
-2-3 režnja  bijelog luka
-1 šolja  kiselog mlijeka ili pavlake
 -malo soli i bibera
 -masnoća - rastopljen maslac
-1 kašičica aleve paprike

Priprema:
Zakuhati tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razviti deblju jufku i isjeći je na kvadratiće.
Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremiti fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta staviti fil, pa ga presaviti tako da se dobije trouglasti oblik.
U dublju posudu staviti vodu da prokuha, pa je posoliti i u nju lagano stavljati klepe. Kuhati dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vaditi ih iz vode i redati u vatrostalnu posudu.
Zagrijati pećnicu na srednju temperaturu pa u nju staviti klepe da se zapeku. U međuvremenu usitniti bijeli luk te ga pomiješati sa kiselim mlijekom ili pavlakom.
U tavi zagrijati masnoću (maslac) dok ne počne da cvrči, pa i nju dodati u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta preliti gotove klepe. Prilikom serviranja ukrasiti ih pavlakom i poslužiti.

Više »