Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, siječnja 09, 2013

Kvrguša

Sastojci :
-1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
-1 kašika Vegete Twist piletina
-7 kašika ulja
-6 jaja
-150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-½ kašićice soli 
-500-600 ml mlijeka 
Priprema: 
Pileće meso odvojimo od kostiju, narežemo ga na manje komade i pospemo Vegetom Twist piletina. Pripremljeno meso popećemo na 3 kašike zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta. Razmućena jaja pomiješamo s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavimo stajati 10-15 minuta.U vatrostalnu posudu ili pleh stavimo preostalo ulje i zagrijtemo ga. Na toplo ulje izlijemo trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedimo popečeno meso, a po mesu izlijemo preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pećemo u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta, pečenu kvrgušu malo ohladimo, narežemo i poslužimo uz salatu... Kvrgušu možemo preliti mileramom-kajmakom.Od kostiju možemo pripremiti pileći temeljac za juhu.

Više »

Pileći File u Juhi od Šampinjona

Sastojci:
-500 g pilećih prsa
-1 vrećica krem juhe od gljiva ili šampinjona
-500 ml vrhnja za kuhanje
-1,5 dcl mlijeka
-malo soli
-naribani sir

Priprema:
Pileća prsa izrežemo na komade i svaki komad malo posolimo te uvaljamo u smjesu krem juhe. Ne solimo previše, jer je smjesa za juhu već dovoljno slana. Poslažemo komade piletine u vatrostalnu zdjelu i prelijemo vrhnjem za kuhanje i mlijekom. Preko toga naribamo sir.
Prekrijemo folijom i stavimo da se peće 15-ak min.
Skinemo foliju i pećemo još 10-15 min dok sir malo ne porumeni.
 Kao prilog možemo poslužiti rižu, špagete, makarone, pomfrit ili krompir pire. Sve kombinacije su vrlo ukusne.

Više »

BREAD PUDDING

Sastojci:
300 g dan, dva starog bijelog hljeba
6 dl mlijeka
4 jaja
50 g maslaca/margarina
150 g šećera (moglo je i 100 g, bilo je preslatko)
3 vanilin šećera
100 g suhog grožđa
pola kašičice cimeta
                        

Priprema:
Hljeb isjeći na kockice. Jaja umutiti kašikom, dodati šećer, cimet i dvije kesice vanilin šećera. Otopiti maslac, prohladiti ga i umiješati u smjesu jaja i mlijeka.
Polovinu kockica hljeba staviti u tepsiju,  zaliti polovinom smjese, posuti suhim grožđem, dodati ostatak hljeba i zaliti ostatkom jaja i mlijeka. Pritisniti da se sve kockice natope i ostaviti 20ak minuta da odstoji, da se zagrije rerna.
Prije pečenja posuti preostalom kesicom vanilin šećera.
Peći na 180 stepeni oko 35 minuta.




Više »