Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, siječnja 07, 2013

"Čamci" od tikvica

U nastavku moje omiljeno jelo, a vrlo jednostavno za napraviti :)
Sastojci:
- 3 duguljaste tikvice,
- 15 dkg pileće ili pureće šunke,
- 0,5 l mlijeka,
- 20 dkg maslaca,
- 3 kašike oštrog brašna,
- so, biber,
-1 kašika parmezana,
- 1 kašićica hrena,
- 1 kašićica sirnog namaza,
- prstohvat vlasca
Priprema:
Tikvice operemo, prerežemo po dužini pa izdubite unutrašnjost (najbolje kašićicom). Tikvice stavimo u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhamo 3 minute. U međuvremenu nasjeckamo izdubljenu unutrašnjost tikvice i šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržimo brašno (lagano – ne smije potamniti), posolimo i pobiberimo pa lagano uz miješanje dodamo mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodamo sirni namaz, parmezan i kašićicu hrena i miješamo kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodamo unutrašnjost tikvica i šunku i nakon 1 min maknemo s vatre. Blanširane tikvice stavimo u ppleh na papir za pečenje i napunimo nadjevom od bešamela. Tikvice stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pećemo 25-30 minuta.

Više »

nedjelja, siječnja 06, 2013

Teleći odresci u umaku s češnjakom

Sastojci za 4 osobe 
-600 g telećih odrezaka od buta
-1 kašika Vegete
-1 kašićica crvene mljevene paprike
-30 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 kašićica Ajvara blagog
- 3-4 kašike ulja
-50 mlbijelog vina
-3 češnja češnjaka
Priprema

Za pripremu ovog jela upotrijebit ćemo širu i dublju tavu. odreske istućemo batom za meso, a brašno pomiješamo s crvenom paprikom u prahu.
Svaki odrezak (i to samo jednu stranu) uvaljamo u tu mješavinu. Pobrašnjenu stranu odreska stavimo na zagrijano ulje i pećemo sa svake strane 2-3 minute.
Pospemo Vegetom, podlijemo vodom i pirjamo poluotkriveno na laganoj vatri 25-30 minuta. Odreske tokom pirjanja po potrebi podlijevamo vodom.
Kad meso omekša, dodamo ajvar, nasjeckani češnjak, vino i 50-100 ml vode pa zajedno prokuhamo.
Poslužimo toplo uz široke rezance.

Više »

subota, siječnja 05, 2013

Kuhano Vino

U skladu sa zimskim i blagdanskim ugođajem kuhano vino je neizbježno. Ono ne samo da će nam popraviti raspoloženje, nego je i zdravo. Grožđe, a time i vino sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih supstanci koje nam mogu pomoći u borbi protiv nekih vrsta tumora, potištenosti, spriječiti preuranjeno starenje…
Ipak, u količinama se moramo ograničiti i ne smijemo pretjerivati, jer ćemo tada postići suprotan učinak i narušiti psihofizičko zdravlje.
Sastojci:
-1 l crnog vina
-2-3 dl vode
-150 g šećera
-8 klinčića
-1 štapić cimeta
-1 vanilija
-narančina kora

Priprema:
U veću šerpu stavimo vodu, dodamo šećer, vanilin šećer i zagrijemo, dodamo karanfilčić i cimet, narednanu koricu naranče i kad skoro proključa sipamo vino. Nastavimo grijati, ali sada ne smije da proključa. Kriške naranče možemo dodati i kada dodajemo sve sastojke, da se kuhaju skupa sa vinom, a možemo i u šolje, prije sipanja.
Više »